DNB, 28-mei-2010

DNB: ECB-aankoop obligaties zonder inflatiegevaar

Volgens De Nederlandse Bank wordt het geld voor de aankoop van obligaties door de ECB direct teruggetrokken waardoor er geen inflatiegevaar dreigt.

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt Europese staatsobligaties op nadat de markten dreigden stil te vallen vanwege de escalatie van de problematiek rond Griekenland. Het geld dat de ECB daaraan uitgeeft, haalt zij onmiddellijk weer terug uit de markt. Van het zonder meer laten draaien van de geldpers is dus geen sprake. Evenmin van inflatiegevaar.

Begin mei dreigde de markt in staatspapier droog te vallen door aanhoudende zorgen over de financiŽle situatie van Griekenland. Om de markten weer beter te laten functioneren, besloot de ECB tot het opkopen van onder meer bepaalde staatsobligaties in euroís. Ingrijpen was noodzakelijk omdat de ECB voor een goede implementatie van het monetaire beleid afhankelijk is van goed functionerende financiŽle markten. Normaal gesproken is de ECB alleen op de geldmarkt actief om de rente te sturen naar het gewenste niveau om de inflatie laag te houden. Zij doet dit vanuit het idee dat de rente op de geldmarkt weer doorwerkt naar andere rentes in de economie, zoals de krediet- en spaarrentes. Echter, als markten niet meer goed functioneren, vindt een dergelijke doorwerking niet plaats. Dat brengt de effectiviteit van het monetaire beleid in gevaar. Half mei is daarom begonnen met de aankoop van staatsobligaties: niet alleen door de ECB, maar ook door de andere centrale banken van het Eurosysteem, zoals DNB en de Bundesbank.

Veilingen
Om staatsobligaties te kunnen kopen, creŽert de ECB in eerste instantie extra geld. Dat betekent echter niet dat de bankbiljettenpersen van Europa een extra zwengel krijgen. De ECB betaalt niet in cash, maar giraal. De sommen geld die de ECB betaalt voor deze obligaties moeten echter niet blijven hangen bij de banken: het doel van dit programma is namelijk niet hen van meer liquiditeiten te voorzien. Vandaar dat de ECB het geld dat ze uitgeeft aan obligaties, vervolgens direct weer terughaalt en vastzet op rekeningen bij de ECB.

Daarvoor houdt de ECB wekelijks veilingen van vaste termijndepositoís voor ťťn week. Voor zoín veiling kunnen alle geÔnteresseerde banken inschrijven en daarbij aangeven voor welk bedrag en tegen welke rente ze willen meedoen. De ECB honoreert de biedingen al naar gelang de gevraagde rente: de laagste krijgt als eerste enzovoorts. De ECB gaat net zolang door met het honoreren van de aanvragen totdat het eindbedrag exact gelijk is aan de som geld die voor de aangekochte obligaties is betaald. Dus is op enig moment voor 20 miljard euro aan staatspapieren gekocht, dan volgt een veiling van 20 miljard.

Geen inflatiespook
Er is al met al dus geen sprake van 'kwantitatieve verruiming', zoals in sommige landen waar eerder centrale banken ook obligaties zijn gaan aankopen, zoals de VS en het VK. Louter en alleen door deze ECB-maatregel zal het inflatiespook dan ook niet opdoemen aan de horizon.

Overigens zet de ECB wel andere tijdelijke maatregelen in om banken van extra liquiditeit te voorzien. Zo kunnen banken tijdelijk onbeperkt geld lenen bij de centrale bank, mits zij voldoende onderpand inbrengen. Ook deze maatregelen zijn in lijn met de ECB-doelstelling van prijsstabiliteit: ze leiden dus niet tot hoge inflatie.

Eurokoers
Tot de aankoop van staatsobligaties is besloten om de markten op gang te krijgen. Het op peil houden van de koers van de euro is hierbij niet de insteek. Natuurlijk houdt de ECB ook de externe stabiliteit, de wisselkoers scherp in het oog. Maar de ECB richt zich met haar monetaire beleid primair op interne stabiliteit, prijsstabiliteit. Prijsstabiliteit, een belangrijke eigenschap van de euro, is van groot belang voor consumenten en binnenlandse en internationale investeerders.

Bron: dnb.nl

Zie ook:

  • Miljarden gereserveerd voor stabiliteit euro
    De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben samen 720 miljard euro beschikbaar gesteld om de stabiliteit van de euro te ondersteunen.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: aankoop obligaties, inflatie gevaar, ged. opkopen obligaties, staatsobligaties opkopen cre√ęert geld, inflatie obligaties.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: