Mm, 25-feb-2012

Fiscus wil opheldering over Belgisch spaargeld

Ongeveer 600 spaarders krijgen een brief van de Belastingdienst waarin deze vraagt om uitleg over hun Belgische spaartegoed. Het door de spaarders in hun aangifte opgegeven bedrag is namelijk veel lager dan wat daadwerkelijk op de rekening staat.

De Belastingdienst kreeg afgelopen jaar de gegevens van 65.000 Belgische spaarrekeningen van 43.000 Nederlandse spaarders. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt in het AD daarover: "Daar hebben we een steekproef uit genomen en daaruit kwamen duizend verdachte gevallen. Uit de gegevens die we van de Belgische fiscus kregen blijkt dat ze veel meer geld op hun spaarrekening hebben staan dan ze hebben opgegeven op hun aangifteformulier in Nederland".

De Belastingdienst heeft de brief gestuurd naar de spaarders met het grootste verschil. Bij de betreffende personen was een verschil van gemiddeld 70.000 euro geconstateerd. De verwachting is dat bij nader onderzoek meer incorrecte aangiften aan het licht komen. De fiscus verwacht in de toekomst nog wel meer spaarders om opheldering te vragen.

In een ANP bericht zegt Staatssecretaris Frans Weekers van FinanciŽn: "De meeste mensen betalen netjes belasting; daarom vragen we deze groep om opheldering te geven."

Voor spaarders die om ťťn of andere reden hun spaargeld in het verleden niet correct hebben opgegeven bestaat de inkeerregeling. Voorheen kon men boetevrij alsnog openheid van zaken geven. Tegenwoordig is de regeling versobert, maar levert gebruik ervan nog wel een verlaging van de boete op. De hoogte van de achterstallige belasting en de boete hangt af van het bedrag en van de periode dat het niet is aangegeven.

Bron: AD

Zie ook:

  • Belasting en spaargeld
    Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Helaas kan ook uw spaargeld zich niet onttrekken aan het leed dat belastingen heet. Meer weten? Lees dan verder...
  • Dossier: Spaargeld en belasting
    Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: belgische belastingheffing op nederlands banksparen, boete spaargeld belgie in verleden, brieven belastingdienst naar belgische spaarders, fiscus 600 spaarders, fiscus spaarders belgie.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: