Vraagbaak: Hoeveel gram is een ounce?

Troy ounce
Bij edelmetalen zoals goud en zilver wordt het gewicht vaak uitgedrukt in troy ounce. Met name bij beleggingsmunten wordt de troy ounce gebruikt. De Krugerrand is bekend geworden omdat dit de eerste beleggingsmunt is waarin exact 1 troy ounce puur goud verwerkt is. De eveneens bekende Canadese Maple Leaf is gemaakt van puur goud en bij deze munt staat het gewicht in troy ounces op de munt vermeld. Van deze munt worden zowel zilveren als gouden varianten van verschillende ounce-maten gemaakt. De afkorting voor ounce is OZ, voor troy ounce is het OZT.

Eèn troy ounce is ongeveer 31,1 gram (31,1034768 gram om precies te zijn). Omgekeerd gaan er ongeveer 32,1 troy ounces in een kilogram. Onderstaande tabel geeft van veelgebruikte gewichtsverdelingen het overeenkomstige metrische gewicht:

Troy ounceGram
131,1
1/215,5
1/47,78
1/103,11
1/201,55
1/251,24

De naam Troy komt van de Franse stad Troyes, gelegen ten oosten van Parijs. In het verleden was Troyes een belangrijke handelsstad.

Avoirdupois ounce
Naast de troy ounce bestaat de avoirdupois ounce die overeenkomt met 28,3 gram (28,349523125 gram om precies te zijn). Avoirdupois is het standaard-systeem van gewichten in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk komt dit systeem ook nog veel voor, alhoewel men daar in 1975 is overgestapt op het metrieke stelsel met de gram en kilogram.

Ons
De Nederlandse ons was voor de invoering van het metrische systeem ook zo'n 30 gram, maar is na de invoering in 1820 gelijkgesteld aan 100 gram. Net als de pond van een halve kilogram is de ons een officieuze maat die vooral niet verward moet worden met de ounce.

[Bron: Wikipedia over troy ounce, over avoirdupois en over ons]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een karaat?
De karaat is een maateenheid die in het dagelijks gebruik zowel voor het gehalte van goud als voor het gewicht...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel gram is een ounce?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel gram is een ounce?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: ounce hoeveel gram, HOEVEEL GRAM IS EEN OUNCE, een ounce, 3 ons is hoeveel gram, hoeveel gram is oz.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: