Vraagbaak: Mag ik spaarloon ineens opnemen voor studie?

Normaliter komt het spaarloon pas na vier jaar vrij. Voor een beperkt aantal toegestane bestedingsdoeleinden mag het spaarloon voortijdig worden opgenomen. Het voortijdig opnemen van spaargelden in verband met een in de regeling toegestane besteding wordt ook wel deblokkeren genoemd. Twee van de toegestane bestedingsdoeleinden zijn studie en het halen van een ervaringscertificaat.

De werknemer mag dus spaargelden opnemen om studiekosten te dekken die hij moet betalen. Onder studie wordt hier verstaan een opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning. Ook cursussen, congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke komen hiervoor in aanmerking. Tot de kosten worden niet gerekend kosten in verband met een werk- of studeerruimte en kosten voor binnenlandse reizen voorzover deze meer bedragen dan € 0,19 per kilometer. Aflossingen van studie(financierings)schulden zijn ook geen studiekosten.

Als de werknemer de kosten zelf betaalt, kan hij de kosten van een ervaringscertificaat volgens de regeling Uitgaven scholingskosten aftrekken voor de inkomstenbelasting. Voor deze scholingskosten mag de werkgever het spaarloontegoed laten deblokkeren.

Nb. de kosten van de studie van een kind of partner vallen niet onder de toegestane bestedingsdoeleinden. Ga voor meer informatie over deze en andere toegestane bestedingen naar deze pagina op de website van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wanneer komt spaarloon vrij?
Spaarloon wordt normaliter na vier jaar vrijgegeven. Omdat het ingelegde spaargeld vier jaar vast staat komt elk jaar de inleg...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Mag ik spaarloon ineens opnemen voor studie?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Mag ik spaarloon ineens opnemen voor studie?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: