Vraagbaak: Waar let belastingdienst op?

Bij de controle van de belastingaangiftes kijkt de Belastingdienst naar de informatie die u heeft ingevuld. Elk jaar kiest de Belastingdienst een onderwerp waar dat jaar extra aandacht aan wordt besteed.

Aangiftejaar 2013
De Belastingdienst gaat bij aangiftejaar 2013 bij belastingaangiftes scherper controleren op aftrekposten. Het gaat dan om zaken als het verhogen van de hypotheek, de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies en (on)terechte aftrek van zorgkosten. Door de komst van de vooraf ingevulde aangifte (VIA) stapt de Belastingdienst over van één extra controlethema naar meerdere extra service- en controlethema’s. Het doel hierbij is om mensen vooraf te informeren over veelgemaakte fouten en deze te voorkomen, of om erop te wijzen dat men juist recht heeft op een belastingvrijstelling.

Aangiftejaar 2012
Bij de controle van aangiftejaar 2012 let de Belastingdienst extra op het ingevulde loon*. Soms kan door slordigheid of onoplettendheid een verkeerd ingevuld bedrag tot een foutieve aangifte leiden, met alle gevolgen van dien. Bij de vooringevulde aangifte vult de Belastingdienst al bedragen in op basis van cijfers afkomstig van bijvoorbeeld werkgevers, maar is het aan u om deze goed te controleren. Met name indien u inkomsten uit meerdere betrekkingen heeft, of overige inkomsten uit bijvoorbeeld eigen activiteiten, dient u de ingevulde bedragen zorgvuldig na te kijken en waar nodig aan te passen. Bewaar daarom altijd de jaaropgave die u van uw werkgever(s) en/of andere partijen krijgt.

Aangiftejaar 2011
Voor aangiftejaar 2011 is gekozen voor het thema "tijdig doen van aangifte". De staatssecretaris van Financiën Frans Weekers meldt dat de Belastingdienst tijdig doen van aangifte als landelijk controlethema 2011 heeft gekozen. De standaardboete bij te laat indienen van de aangifte inkomstenbelasting of schenkings- en erfbelasting wordt € 226,-*.

Aangiftejaar 2010
De Belastingdienst maakt bij aangiftejaar 2010 extra werk van de controle op auto's van de zaak. Tot oktober 2009 heeft de Belastingdienst voor € 12,6 miljoen aan naheffingen opgelegd aan gebruikers van een auto van de zaak die zich niet aan de regels hielden. Dat is al meer dan over heel 2008, toen € 12 miljoen werd geïnd. Het gaat om automobilisten die zeggen dat ze jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers rijden in hun auto van de zaak, terwijl ze dat wel doen. Tot 500 privékilometers hoeft geen fiscale bijtelling te worden betaald. Ga voor meer informatie hierover naar deze pagina.

Eerdere aangiftejaren
Bij de beoordeling van de aangiften inkomstenbelasting over 2009 let de Belastingdienst extra op de aftrekpost voor uitgaven voor kinderen jonger dan 30 jaar*. Wie bijdraagt aan kosten voor onder meer voeding en kleding van kinderen die jonger zijn dan 30 jaar, mag onder specifieke voorwaarden gebruik maken van een extra aftrekpost.

Voor aangiftejaar 2008 besteedt de Belastingdienst bij de behandeling van uw aangifte extra aandacht aan de aftrekpost giften. Maakt u wel eens geld over aan een goed doel? Dan is dat een gift. Giften mag u onder bepaalde voorwaarden aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Ga voor meer informatie over giften naar deze webpagina.

Bij de controle van de aangifte inkomstenbelasting 2007 besteedt de Belastingdienst extra aandacht aan box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). In deze box worden onder meer spaartegoeden, beleggingen en de tweede woning aangegeven. Voor de controle van deze posten maakt de Belastingdienst onder andere gebruik van gegevens die worden verstrekt door banken en verzekeraars (mbt. spaartegoeden en beleggingen) en het door kadaster (mbt. huizen en andere onroerende goederen).

De Belastingdienst gaat de aangifte inkomstenbelasting 2006 extra controleren op het naleven van de bijleenregeling. Bij het kopen van een nieuwe eigen woning met overwaarde van de oude woning is de (hypotheek)renteaftrek mogelijk beperkt door de bijleenregeling. De bijleenregeling geldt alleen als de woning onder de eigenwoningregeling valt, de woning in 2004 of later is verkocht. Als er voor de eerste keer een woning wordt gekocht, dan leidt de bijleenregeling niet tot een beperking van de aftrek.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?
Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waar let belastingdienst op?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waar let belastingdienst op?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: extra aandacht belastingdienst 2009, belastingdienst extra aandacht, belastingaangifte verkeerd ingevuld, aandacht belastingdienst 2009, extra aandacht belastingdienst 2013.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: