Vraagbaak: Wat is een schaars gouden tientje waard?

De waarde van een gouden tientje wordt bepaald door de goudprijs, de schaarste en de kwaliteit. Een gouden tientje van slechte kwaliteit of eentje die niet schaars is, heeft in ieder geval nog de intrinsieke waarde van het goud dat er in is verwerkt. Een echt gouden tientje weegt 6,72 gram en bevat 90% goud. Het gehalte aan puur goud (fijngoud) is dus net iets meer dan 6 gram. Bij een goudprijs van 40 euro per gram is een gouden tientje dus minimaal 240 euro waard. (Nb. Bij verkoop kan een goudhandelaar er iets minder voor over hebben omdat deze er ook aan wil verdienen).

Gouden tientje (klik voor grote weergave)
Is een tientje echter schaars en van goede kwaliteit, dan kan de waarde flink hoger zijn. Volgens de website GoudenTientje.info is in 2011 een tientje uit 1892 verkocht voor 25.000 euro en eentje uit 1810 zelfs voor 36.000 euro! Minder schaarse tientjes of tientjes van mindere kwaliteit worden verkocht voor een bedrag rond of net boven de goudprijs.

Van de tientjes van Wilhelmina (1892-1933) zijn er ruim 21 miljoen geslagen, waarbij het tientje van 1892 het zeldzaamst is. Van dit jaartal zijn slechts 61 tientjes geslagen. Van de gouden tientjes uit de tijd van Willem I en Willem III zijn ook miljoenen geslagen en varieert de schaarsheid per jaar van uitgifte. De meeste tientjes van koning Willem III en Wilhelmina leveren maximaal 100 euro boven de goudprijs op, terwijl tientjes van koning Willem I wat schaarser zijn en de meeste enkele honderden tot zelfs duizenden euro's boven de goudprijs opleveren. Tientjes van koning Willem II en van Lodewijk Napoleon zijn dermate schaars dat ze minimaal enkele duizenden tot tienduizenden euro's opleveren.

Tip: Ga voor meer informatie over specifieke gouden tientjes naar GoudenTientje.info. Daar kunt u zien hoe schaars een tientje uit een specifiek jaar is en vindt u over ieder gouden tientje specifieke informatie zoals bijzonderheden, verkoopcijfers en een waardeschatting. Naast informatie over de gouden munten van tien gulden wordt ook uitgebreide informatie over de gouden munten van 10 euro gegeven.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een gouden tientje waard?
Met "gouden tientje" wordt traditioneel het gouden muntstuk van 10 gulden bedoeld. Er zijn ook gouden munten van 10 euro...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is een schaars gouden tientje waard?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is een schaars gouden tientje waard?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: gouden tientje waarde, wat is een gouden tientje waard, gouden tientje waard, gouden tientje willem 1, waarde gouden tientje.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: