CBS, 24-aug-2011

Hogere inflatie voor dagelijkse aankopen

Producten die de consument frequent koopt zijn de afgelopen vijf jaar bijna twee maal zo hard in prijs gestegen als producten die niet frequent worden gekocht.

Sinds juli 2006 zijn producten zoals levensmiddelen en autobrandstoffen gemiddeld 13,3 procent duurder geworden. Producten die veel minder frequent worden gekocht, zoals elektronica, werden gemiddeld 7,5 procent duurder.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsstijging in juli 2011 t.o.v. juli 2006


Een derde van de inflatie bestaat uit frequente aankopen
Omdat consumenten vaker te maken hebben met frequente aankopen dan met niet-frequente, hebben zij hogere prijsstijgingen ervaren dan het officiŽle inflatiecijfer. Frequente aankopen bestaan voor 33 procent uit levensmiddelen. Eten en drinken in horecagelegenheden en autobrandstoffen beslaan elk 12 procent.

Frequente aankopen naar soort besteding


Prijsstijging frequente aankopen doorgaans hoger dan inflatie
Eind 2007 werden frequente aankopen een stuk duurder, waardoor zij sterker in prijs stegen dan de inflatie. Dit kwam vooral door stijgende prijzen van levensmiddelen en autobrandstoffen, als gevolg van de hogere prijzen op de wereldmarkt. In de zomer van 2008 liep het verschil met de inflatie op tot bijna 3 procentpunt. Sinds eind 2009 stijgt de benzineprijs op jaarbasis opnieuw sterker dan de inflatie, waardoor ook nu de prijsstijging van vaak gekochte producten hoger is.

Prijsontwikkeling frequente aankopen en inflatie

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.
  • Inflatie stijgt in juli naar 2,6 procent
    De inflatie is in juli 2011 gestegen naar 2,6 procent. In juni bedroeg de inflatie nog 2,3 procent.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: inflatie op levensmiddelen 2012, prijsstijgingen levensmiddelen 2012, prijzen levensmiddelen 2012, Hogere inflatie voor dagelijkse aankopen, inflatiecijfer levensmiddelen.
Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 1-dec-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: