CBS, 4-dec-2008

Inflatie flink lager in november

De Nederlandse inflatie is in november uitgekomen op 2,3 procent. Dat is net als in oktober en september lager dan de maand ervoor.

De inflatie is voor de derde maand op rij lager dan een maand eerder. De daling is vooral het gevolg van fors lagere benzineprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Inflatie opnieuw lager door sterk dalende brandstofprijzen
De prijzen voor autobrandstoffen zijn voor de tweede opeenvolgende maand flink gedaald ten opzichte van een maand eerder. Benzine kostte in november 9,6 procent minder dan in oktober. Dit is de grootste prijsdaling in de afgelopen dertig jaar. Diesel was 7,6 procent goedkoper dan in oktober.

Accijnsverhoging tabak dempt daling inflatie
De daling van de inflatie in november werd gedempt door de verhoging van de tabaksaccijns. Per 1 juli zijn de accijnzen op tabak verhoogd. De effecten hiervan waren tot nu toe nauwelijks zichtbaar omdat er nog voorraden tegen oude prijzen beschikbaar waren. Pas in november zijn de prijzen voor het eerst duidelijk gestegen.

Inflatie eurozone daalt nog sneller dan Nederlandse inflatie
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november uitgekomen op 1,9 procent. Dit is 0,6 procentpunt lager dan in oktober. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone in november 2,1 procent. Dat is een afname van maar liefst 1,1 procentpunt ten opzichte van oktober, toen de inflatie nog 3,2 procent bedroeg. De daling van de inflatie in de eurozone is een stuk groter dan in Nederland. Dat komt vooral doordat prijzen van gas en elektriciteit in de meeste Europese landen veel directer zijn gekoppeld aan de olieprijs, en ook door de verhoging van de tabaksaccijns in Nederland. De Nederlandse inflatie lag in november nog slechts licht onder die van de eurozone.

Bron: CBS

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: inflatie, inflatie november, tabaksaccijns verhoogd november.
Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-sep-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: