CBS, 4-mrt-2010

Inflatie in februari iets lager

De inflatie is in februari 2010 uitgekomen op 0,8 procent. Dit is 0,1 procentpunt lager dan het definitieve inflatiecijfer van januari.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Kleding en brandstoffen drukken inflatie
De kleine daling van de inflatie in februari is vooral het gevolg van lagere prijzen van kleding ten opzichte van een jaar eerder. Kleding was 1,5 procent goedkoper dan in februari 2009, terwijl de prijzen in januari nog 1,2 procent hoger waren op jaarbasis. De oorzaak hiervan is dat de uitverkoop langer duurde dan begin 2009.

De prijzen van autobrandstoffen waren in februari fors hoger dan een jaar eerder. Deze stijging was echter minder groot dan in januari, wat een drukkend effect heeft op de inflatie.

Beltarieven hoger
Een opvallende stijging deed zich voor bij mobiele beltarieven. Hierdoor stegen de prijzen van communicatie in februari met 3,9 procent ten opzichte van januari. Dit wijkt af van de dalende trend in de prijzen van communicatie.

Nederlandse inflatie blijft duidelijk onder eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) blijft in februari gelijk op 0,4 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in februari uit op 0,9 procent. Daardoor blijft de Nederlandse inflatie duidelijk onder die van de eurozone. In 2009 lag de inflatie in Nederland nog beduidend boven die in de eurozone. Deze verschillen komen vooral doordat ontwikkelingen van energieprijzen in Nederland vertraagd doorwerken.

In deze PDF vindt u het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Meer nieuws:Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 2-dec-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: