CBS, 9-okt-2008

Inflatie in september licht gedaald

De Nederlandse inflatie is in september 2008 uitgekomen op 3,1 procent. Dat is iets lager dan in augustus, toen de inflatie 3,2 procent bedroeg.

Dit blijkt uit de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. De belangrijkste oorzaak van deze afname is de prijsontwikkeling van benzine.

Benzine, diesel en vliegtickets minder duur
Benzine was in september gemiddeld 8 procent duurder dan in september vorig jaar. In augustus was benzine nog 10 procent duurder dan een jaar eerder. De stijging van de dieselprijzen is ook afgenomen. In september was diesel 19 procent duurder dan in september vorig jaar. In augustus was dit nog 25 procent. Dit komt door de dalende prijzen van olie op de wereldmarkt.

Ook de prijzen van vliegtickets hebben bijgedragen aan de daling van de inflatie. Deze waren in september gemiddeld 8 procent duurder dan in september vorig jaar. In augustus was dit nog 20 procent.

Inflatie eurozone opnieuw gedaald
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in september gedaald naar 2,8 procent. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone 3,6 procent. Dat is opnieuw een afname. Nederland heeft nog steeds de laagste inflatie van de eurozone.

Voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken zie deze PDF.

Bron: CBS

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, september, spaarrente gedaald, inflatie nederland september, inflatie nederland september 2008.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: