CBS, 5-apr-2012

Inflatie onveranderd op 2,5 procent

De inflatie in Nederland is in maart 2012 voor de derde maand op rij uitgekomen op 2,5 procent. De inflatie is al negen maanden lang vrijwel stabiel. Ten opzichte van de rest van Europa blijft de inflatie in Nederland hoog.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Kleding verhoogt inflatie
De prijsontwikkeling van kleding had in maart een verhogend effect op de inflatie. In maart lagen de prijzen van kleding gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. In februari was prijsstijging van kleding op jaarbasis 0,5 procent.

Voedingsmiddelen verlagen inflatie
De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verlagend effect op de inflatie. Gemiddeld waren voedingsmiddelen 1,8 procent duurder dan in maart vorig jaar, maar de stijging op jaarbasis was vorige maand nog 2,4 procent.

Inflatie eurozone licht gedaald
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland was net als in januari en februari 2,9 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone in maart met 0,1 procentpunt naar 2,6 procent. De inflatie in Nederland blijft daarmee boven de inflatie in de eurozone.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.
  • Inflatie sterk gestegen in 2011
    Over geheel 2011 was de inflatie in Nederland gemiddeld 2,3 procent. Dat is een hele procentpunt hoger dan de 1,3 procent gemiddelde inflatie in 2010. Volgens de Europese methode gemeten was de inflatie afgelopen jaar zelfs hoger dan alle acht jaren daarvoor.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, gemiddelde inflatie nederland 2012, inflatie nederland 2012, inflatie kledingbranche, inflatie 2012 nederland gemiddeld.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: