CBS, 3-dec-2009

Inflatie opnieuw hoger in november

De inflatie is in november 2009 uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,3 procentpunt hoger dan in oktober. De inflatie is voor de vierde opeenvolgende maand gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Benzineprijs verhoogt inflatie in november
Vooral de prijs van benzine had een inflatieverhogend effect. Benzine was in november 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was benzine nog 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat benzine vorig jaar in november fors goedkoper is geworden.

De prijzen van tabak hadden een verlagend effect op de ontwikkeling van de inflatie in november. Vorig jaar werden in november sigaretten en shag flink duurder vanwege de eerder doorgevoerde accijnsverhoging. Dit effect op de inflatie is nu weggevallen.

Inflatie in Nederland en eurozone nu vrijwel gelijk
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november uitgekomen op 0,7 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in november uit op 0,6 procent. Daardoor ligt de inflatie van de eurozone voor het eerst sinds zes maanden boven de nulgrens. De Nederlandse inflatie is nu vrijwel gelijk aan die van de eurozone.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: CBS.nl

Meer nieuws:Copyright © 2005-2022 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-dec-2022

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: