CBS, 10-mei-2011

Inflatie stijgt naar 2,1 procent

De inflatie is in april 2011 gestegen naar 2,1 procent en daarmee voor het eerst na november 2008 hoger dan 2,0 procent. In maart was de inflatie nog 2,0 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Inflatie stijgt vooral door duurdere benzine
De stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan duurdere benzine. In april kostte een liter Euro95 gemiddeld 1,686 euro aan de pomp. Dit is 10 procent meer dan een jaar eerder. Benzine is nog nooit zo duur geweest als in april 2011.

Tabak, voedingsmiddelen en koffie ook duurder
Hogere prijzen van tabak, voedingsmiddelen en koffie droegen ook bij aan de toename van de inflatie. Roken werd duurder door een accijnsverhoging per 1 maart. Dit leidde niet direct tot een prijsstijging omdat in maart nog oude voorraad werd verkocht tegen de oude prijs. Vanaf april neemt de oude voorraad geleidelijk af. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in april 2,2 procent duurder dan een jaar eerder. De koffieprijs is in een jaar tijd met 19 procent gestegen.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in maart. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in april 2,8 procent. In maart was de inflatie in de eurozone nog 2,7 procent. Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • ECB: Europese inflatie heel 2011 boven 2 procent
    De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in de eurozone bijna het hele jaar boven de 2 procent zal blijven.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, inflatie voedingsmiddelen.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 15-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: