CBS, 10-apr-2014

Inflatie zakt naar 0,8 procent

De inflatie is in maart 2014 verder gedaald naar 0,8 procent. Dat is het laagste niveau sinds juni 2010. In februari waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 1,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie is vooral gedaald door de prijsontwikkeling van tabak. De prijs lag in maart weliswaar 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, maar in februari was de prijsstijging op jaarbasis door de accijnsverhoging van vorig jaar nog 8,6 procent. Ook kleding en identiteitsbewijzen hadden een drukkend effect op de inflatie. Kleding was goedkoper dan een jaar eerder. Identiteitsbewijzen stegen in prijs maar zijn twee keer zo lang geldig.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in maart gedaald naar 0,1 procent. De Nederlandse inflatie komt daarmee op het laagste niveau sinds september 2009. Volgens Eurostat komt de inflatie in de eurozone in maart uit op 0,5 procent.

Zie deze PDF voor het volledige CBS persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Inflatie stijgt in december naar 1,7 procent
    De inflatie is in december gestegen naar 1,7 procent. In november waren consumenten nog 1,5 procent duurder uit dan een jaar eerder. In heel 2013 was de gemiddelde inflatie met 2,5 procent even hoog als in 2012.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: inflatie 2005-2014.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: