CBS, 7-nov-2013

Laagste inflatie sinds november 2010

De inflatie is in oktober gedaald naar 1,6 procent, het laagste niveau sinds november 2010. De inflatie had in juli 2013 nog het hoogste niveau sinds 2008.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In september waren de prijzen voor consumenten nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder en in juli zelfs 3,1 procent. In de afgelopen drie maanden is de inflatie gedaald van 3,1 procent naar 1,6 procent.

Effect btw op inflatie uitgewerkt
In oktober vorig jaar steeg de inflatie sterk door de verhoging van het hoge btw-tarief. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de inflatie, maar is nu uitgewerkt. Verder verlaagden benzine en voedingsmiddelen de inflatie. Een liter euroloodvrij was in oktober 6,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voeding was weliswaar 1,1 procent duurder dan een jaar eerder, maar in september was de prijsstijging op jaarbasis nog 2,3 procent.

Nederlandse inflatie blijft hoger dan in de eurozone
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 1,3 procent. Dit is 1,1 procentpunt lager dan in september. De Nederlandse inflatie ligt nog altijd boven de inflatie in de eurozone. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent.

Zie deze PDF voor het volledige CBS persbericht inclusief tabellen en grafieken.

[red.] De ECB heeft in reactie op de lage inflatie in de eurozone op 7 november 2013 besloten haar belangrijkste rente naar 0,25% te verlagen.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Hoogste inflatie sinds september 2008
    De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. In juni waren de prijzen voor consumenten nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.
  • ECB verlaagt rente naar 0,25 procent
    De ECB heeft het belangrijkste rentepercentage verlaagd naar 0,25%. Sinds het bestaan van de euro is deze rente nog niet eerder zo laag geweest.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: