CBS, 21-jan-2008

Ook in 2007 blijft inflatie onder de 2 procent

De Nederlandse inflatie bedroeg in 2007 gemiddeld 1,6 procent. Dit is weliswaar 0,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder, maar nog steeds onder de 2 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het is voor het vierde jaar op rij dat de prijsstijging minder dan 2 procent was. De Nederlandse inflatie is in vergelijking met andere Europese landen zeer laag. De inflatie van de eurozone is in 2007 uitgekomen op 2,1 procent.

Consumentenelektronica en telefonie goedkoper De lage inflatie in Nederland is vooral toe te schrijven aan de goedkopere audio-, video- en computerapparatuur. De prijzen hiervan lagen gemiddeld ruim 12 procent lager dan een jaar eerder. Verder lagen de prijzen van telefoon- en internetdiensten bijna 3 procent lager dan in 2006 en hadden daarmee ook een verlagend effect op de inflatie.

Voedingsmiddelen 1 procent duurder
Voedingsmiddelen waren weliswaar gemiddeld 1 procent duurder dan een jaar eerder, maar dat is minder dan de gemiddelde inflatie. Vlees was zelfs iets goedkoper dan een jaar eerder. Niet alle voedingsmiddelen drukten overigens de inflatie. Brood- en graanproducten en melkproducten waren fors duurder dan in 2006. Vooral in de tweede helft van 2007 zijn de prijzen van brood, melk, kaas en boter sterk gestegen.

De inflatie werd in het tweede halfjaar van 2007 getemperd door de huurstijging per 1 juli. Deze was met 1,4 procent de laagste in meer dan veertig jaar.

Energie, benzine en horeca inflatieverhogend
De prijzen voor energie lagen in 2007 gemiddeld 4,1 procent hoger dan een jaar eerder en hadden daardoor een sterk verhogend effect op de inflatie. Ook benzine en het bezoeken van restaurants en cafés hadden een inflatieverhogend effect. Beide waren 3,3 procent duurder dan in 2006.

Bron: CBS.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: 2e helft van het jaar brood goedkoper, inflatie belgie 2006 in procenten.
Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 1-dec-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: