CBS, 6-okt-2005

CBS: Inflatie in september onveranderd op 1,8 procent

De inflatie is in september 2005 niet gewijzigd. Net als in augustus lagen de consumentenprijzen 1,8 procent hoger dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De prijsontwikkeling van autobrandstoffen, kleding en schoenen had een verhogend effect op de inflatie. Prijsdalingen van verse groenten en lesgelden temperden daarentegen de inflatie.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode bedroeg 1,7 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in augustus.

Prijzen stijgen in september met 0,8 procent
In september zijn de prijzen voor de consument gemiddeld met 0,8 procent gestegen ten opzichte van augustus. Vorig jaar werd van augustus op september eenzelfde prijsstijging gemeten.

Autobrandstoffen stegen van augustus op september 2005 met 4,1 procent. Ook kleding en schoenen werden duurder. Verse groenten daalden in prijs en lesgelden werden gedeeltelijk afgeschaft. Voor leerlingen van 16 en 17 jaar hoeft vanaf het begin van dit schooljaar geen lesgeld meer betaald te worden.

Groenten en lesgeld neutraliseren stijging brandstofprijzen
Benzine, diesel en LPG waren in september 16,8 procent duurder dan in september vorig jaar. In augustus 2005 was het prijsverschil nog 12,3 procent. Ook voor kleding en schoenen is de prijsmutatie ten opzichte van vorig jaar in september hoger dan in augustus. Deze prijsontwikkelingen verhoogden de inflatie.

Daartegenover stonden de prijsdaling van verse groenten en de gedeeltelijke afschaffing van lesgelden.

Prijzen in Nederland stijgen minder dan in de Eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in september 2005 uitgekomen op 1,7 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in augustus. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in september flink zal toenemen naar gemiddeld 2,5 procent. In augustus was de inflatie in de Eurozone 2,2 procent.

Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa. In de Eurozone was de inflatie in augustus 2005 alleen lager in Finland.

Zie ook Persbericht CBS.

Bron: CBS

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: inflatie prijsdaling, lesgeld 2005-2009, lesgeld cbs, september.
Copyright © 2005-2022 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 4-dec-2022

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: