Currence, 4-jan-2010

Nieuwe records voor PIN in 2009

Het aantal PINtransacties bereikte in 2009 met bijna twee miljard opnieuw een record. Het gebruik van contant geld daalt steeds sneller.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van Currence, de producteigenaar van ondermeer PIN.

Het aantal PINbetalingen groeide naar 1,945 miljard, een stijging van 10,8% ten opzichte van 2008. Sinds 2002 is de groei niet meer zo hoog geweest. Het aantal PINbetalingen onder € 10,- steeg het afgelopen jaar zelfs met circa 100 miljoen en bedraagt nu al ongeveer 25% van alle PINtransacties. Dit succes is vooral toe te schrijven aan de campagne Klein bedrag? PINnen mag! Currence zal ook het komende jaar samenwerken met de banken en koepel- en brancheorganisaties om haar campagne voort te zetten.

Currence verwacht de komende jaren een blijvende forse groei van het pinnen, die voornamelijk afkomstig zal zijn van betalingen kleiner dan € 10,-. Deze extra PINtransacties vervangen betalingen met contant geld. Het gemiddeld met de pinpas betaalde bedrag daalde in 2009 met ruim 8% tot onder € 40,-. In 2002 was het gemiddeld betaalde PINbedrag nog € 47,- en in 2008 nog ruim € 42,-.

Contant onveilig en duur
Het aandeel contant neemt, door de groei van PIN, steeds verder af en kwam uit op circa 57%. In 2008 bedroeg het aandeel van PIN in het betalingsverkeer nog 33%. Na het derde kwartaal van vorig jaar was dit al 37%. Currence verwacht dat in dit tempo binnen drie jaar het aandeel van contant betalen zal dalen tot onder de 50%. Van de totale omzetwaarde in winkels was vorig jaar 63% afkomstig van PIN en slechts 33% van contant.

Vanuit het oogpunt van veiligheid zijn zowel de winkelier als de consument sterk gebaat bij het terugdringen van het contante geld omdat criminelen vooral uit zijn op cash. Dit aspect wordt in Nederland steeds meer erkend. Ook gemeenten werken mee aan het stimuleren van het pinnen. Zo vervullen de gemeente en ondernemers in Almere een voortrekkersrol door hun winkels zoveel mogelijk cashless te maken, om overvallen terug te dringen. In Almere is deze aanpak in 2009 zeer succesvol geweest. Het aantal overvallen halveerde in 2009. In het afgelopen jaar werd dit initiatief tot meer pinnen ook gevolgd door winkelcentrum Leidsenhage en de gemeente Horst aan de Maas.

Daarnaast blijken de maatschappelijke kosten van het gebruik van cash veel hoger te zijn dan van pinnen. Ondernemers kunnen aanzienlijk besparen op hun kosten door meer te laten pinnen. Een groot aantal ondernemers heeft dit signaal ook daadwerkelijk opgepakt.

Bron: currence.nl

Zie ook:

Meer nieuws:Copyright © 2005-2022 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-dec-2022

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: