Currence, 20-nov-2009

Pinnen zonder magneetstrip versneld ingevoerd

Uiterlijk eind 2011 hoeven we de bankpas niet meer door een magneetlezer te halen, maar kunnen we hem net als bij de chipknip in een gleuf steken. De pincode blijft in gebruik.

Ondermeer om diefstal van pasgegevens via de magneetstrip ('skimming') te voorkomen, zal het gebruik van de chip op de bankpas versneld worden ingevoerd. Voor deze chip is door kaartmaatschappijen Europay, MasterCard en VISA de nieuwe Europese chipstandaard EMV ontwikkeld. Op dit moment is al zo'n 75% van de bankpassen voorzien van een EMV-chip. Deze chip, die vaak al als chipknip gebruikt wordt, zal binnen twee jaar de magneetstrip vervangen.

Meer fraude door skimming in 2008
Een aantal jaren geleden deed zich weinig tot geen fraude voor, maar de afgelopen jaren is de fraude door skimming fors opgelopen. Criminelen kopiëren en misbruiken de gegevens van de betaalpas om geld op te nemen uit een geldautomaat ten laste van de rekening van de consument. In 2008 was er sprake van ruim 900 skimminggevallen, waardoor enkele tienduizenden rekeninghouders getroffen zijn. De schade voor de banken bedroeg ruim € 31 miljoen. Hoewel getroffen consumenten door hun bank schadeloos worden gesteld, kan skimming ertoe leiden dat het vertrouwen van het publiek in elektronisch betalen vermindert. Uit onderzoek van Currence blijkt dat het publiek PIN nog steeds het meest betrouwbare betaalmiddel vindt en dat het vertrouwen in PIN hoog blijft (Veiligheidsonderzoek 2008).

Currence heeft samen met de banken en andere stakeholders veel energie besteed aan het bestrijden van skimming. Onder meer door het uitfaseren van bepaalde typen betaalautomaten. Maatregelen hebben het aantal skimminggevallen sterk beperkt. In vergelijking met andere landen is het aantal skimgevallen, ondanks de forse stijging in 2008, in Nederland laag. Betaalautomaten in ons land voldoen doorgaans aan strengere eisen dan in andere landen van Europa. Toch blijven criminelen ook in Nederland skimmen door gebruik te maken van geavanceerde technieken. Het vervangen van de magneetstrip door de EMV-chip heeft hoge prioriteit, daar de EMV-chip een aanzienlijk hoger veiligheidsniveau kent.

Overgang naar EMV uiterlijk 2011 voltooid
Uiterlijk 2011 moet een soepele overgang gerealiseerd zijn naar een volledig op de EMV-technologie gebaseerd debit-card gebruik. Het vervangen van de magneetstrip door de EMV-chip heeft hoge prioriteit, daar de EMV-chip een aanzienlijk hoger veiligheidsniveau kent. De overgang vereist onder meer aanpassingen aan betaalpassen, betaalterminals en infrastructuur.

Voor de organisatie van de voorbereidingen en de invoering van EMV heeft de Stuurgroep EMV, bestaande uit de betrokken kaart uitgevende banken en banken die contracten met acceptanten sluiten, Currence verzocht een projectbureau in te richten. Het projectbureau vervult een coördinerende en regisserende rol van het EMV-project en van alle deelprojecten en activiteiten bij banken, Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, retail, processoren en andere stakeholders. Elke betrokken partij is uiteraard zelf verantwoordelijk voor een tijdige realisatie van zijn deelproject. Piet Mallekoote, directeur van Currence, vindt het verzoek van de Stuurgroep EMV een positieve ontwikkeling: "Naast haar rol als producteigenaar - met alle activiteiten die daaruit voortvloeien - is Currence voorbereid op een veranderend takenpakket dat samenhangt met de overgang naar de Europese betaalruimte, SEPA (Single Euro Payments Area). Door het projectbureau EMV toont Currence eens te meer haar toegevoegde waarde in het betalingsverkeer."

Pinnen kleine bedragen verder toegenomen
Door de actie 'Klein bedrag? PINnen mag!' is het gebruik van de bankpas voor kleine bedragen dit jaar verder toegenomen. Het pinnen in supermarkten is in de eerste drie kwartalen van 2009 12,6% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2008. Vanaf mei 2009 namen de drogisterijen deel aan de campagne en groeide het aantal PINtransacties tot en met september met 16,3% ten opzichte van dezelfde maanden in 2008. Het aantal PINtransacties onder tien euro nam in dezelfde periode zelfs met meer dan een kwart toe (25,5%). Vanaf augustus deden de slijterijen mee. In september steeg het aantal PINtransacties onder tien euro met 30,8% ten opzichte van september 2008. De grootste stijging was bij het aantal transacties tot € 2,50 (42,3%).

Ga voor meer informatie over pinnen met de EMV-chip naar de website 'Het nieuwe pinnen'. Zie ook Currence Nieuws 2009-2.

Bron: Currence Nieuws 2009-3

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: projectbureau emv, pinnen magneetstrip, magneetstrip, emv projectbureau, bankpas zonder magneetstrip.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: