DNB, 26-apr-2013

Meer gespaard, maar minder vastgezet

Spaarders hadden eind maart 2013 328 miljard euro op spaarrekeningen gestald. Dat is ruim 4% meer dan een jaar eerder. Ondanks het grotere verschil in rente is afgelopen jaar toch minder spaargeld vastgezet op depositorekeningen met een vaste rente.

Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Nederlandse huishoudens hebben in maart, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, EUR 7 miljard minder spaargeld uitstaan op deposito’s met een vaste looptijd. In dezelfde periode is het gemiddelde rentevoordeel op een spaarrekening met een vaste looptijd ten opzichte van vrij opneembare spaargelden met 0,5 procentpunt gestegen. Dit renteverschil heeft huishoudens niet kunnen verleiden meer spaargeld vast te zetten.

4,2 procent meer spaargeld dan een jaar eerder
Eind maart 2013 hebben Nederlandse huishoudens ongeveer EUR 328 miljard aan spaargeld op deposito staan bij Nederlandse banken. Dit was ongeveer 4,2% meer dan dezelfde periode een jaar daarvoor. Het grootste deel (EUR 281 miljard) van dit spaargeld is vrij opneembaar, zoals spaarrekeningen die zijn gekoppeld aan een betaalrekening, terwijl zo’n EUR 47 miljard een vaste looptijd heeft. Hierbij wordt spaargeld voor een bepaalde periode vastgezet tegen een rente die doorgaans iets hoger is dan wanneer het vrij opneembaar is. Het spaargeld dat Nederlandse huishoudens op een deposito met een vaste looptijd zetten, wordt doorgaans voor meerdere jaren vastgezet; per maart 2013 staat hiervan bijna 80% voor meer dan twee jaar vast.

Minder geld op deposito's ondanks groter rentevoordeel
Het deel van het spaargeld van Nederlandse huishoudens dat op deposito’s met een vaste looptijd staat is de afgelopen maanden teruggelopen van 17,5% in september 2012 naar 14,4% in maart 2013. Nederlandse huishoudens hebben in maart 2013 bijna EUR 7 miljard minder spaargeld op deposito’s met een vaste looptijd staan dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.Eén van de factoren die de verhouding tussen spaargeld op vaste deposito’s en vrij opneembare deposito’s kan beďnvloeden is het verschil in de rente die op beide soorten deposito wordt vergoed. Sinds medio 2012 neemt het verschil tussen de rente op vaste deposito’s en vrij opneembare deposito’s gestaag toe. Eind februari is de rentevergoeding op deposito’s met vaste looptijd gemiddeld ongeveer 1,7 procentpunt hoger, het grootste verschil in meer dan drie jaar tijd. Dit groeiende verschil komt niet tot uiting in de hoeveelheid spaargeld die Nederlandse huishoudens vastzetten.

Bron: dnb.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: spaargeld huishoudens 2013, gemiddelde gespaard nederlander 2013, meer gespaard, miljard spaargeld 2013, renteverschil op spaarrekeningen december 2012/mei 2013.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: