DNB, 3-sep-2010

DNB: Publiek verwacht meer van toezicht

Sommige verwachtingen van het Nederlandse publiek over het toezicht op de financiële sector gaan verder dan wat de toezichthouders volgens de wet is toegestaan.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB), waarover DNB Magazine van september bericht.

Zo verwacht 83% van het publiek dat toezichthouders hen informeren over problemen bij nog actieve banken. Dit kan er echter toe leiden dat mensen hun geld bij de bank weghalen, met een faillissement als gevolg. Ook op andere vlakken zijn de verwachtingen hooggespannen. Van de ondervraagden wil 78% dat toezichthouders na een faillissement uitleggen waarom een bank niet gered kon worden. Hier ontbreekt momenteel de wetgeving voor.

De kennis over toezicht is voor verbetering vatbaar. Dit sluit goed aan bij de wens van het publiek: een meerderheid van 62% wil graag goed op de hoogte zijn. Kennis en realistische verwachtingen zijn voor consumenten van belang, zodat ze begrijpen welke risico’s een consument ondanks het toezicht loopt. DNB wil het gat tussen verwachtingen en realiteit daarom verkleinen via meer informatievoorziening. Een voorbeeld is het nieuwe onderdeel 'Toezicht' in het DNB Bezoekerscentrum.

Bezuinigen of stimuleren DNB Magazine belicht ook de vraag of bezuinigen of stimuleren van de economie op dit moment wijsheid is. Politiek Den Haag staat aan de vooravond van Prinsjesdag voor een grote uitdaging: een fors begrotingstekort, in combinatie met een zeer broos economisch herstel. Deskundigen blijken verwikkeld in een richtingenstrijd met ideologische trekjes.

DNB is helder in haar opvatting: als de tekorten niet versneld worden teruggebracht en het beleid ongewijzigd zou blijven, dan kan de schuld stijgen tot boven de 80% in 2015. Dat maakt een land kwetsbaar om nieuwe klappen op te vangen. Ook kan het vertrouwen van de financiële markten worden aangetast, waardoor de rente die Nederland op zijn schulden moet betalen stijgt. DNB-directeur Lex Hoogduin bepleitte in dat verband eerder dat een nieuw kabinet al in 2011 een aanzienlijk deel van de voorgenomen bezuinigingen moet nemen.

Bron: DNB

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: dnb bezoekerscentrum.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: