Mm/DNB, 5-jul-2011

Toch garantie voor achtergesteld deposito DSB

De bij DSB Bank afgesloten achtergestelde deposito’s vallen toch onder het garantiestelsel. De Nederlandsche Bank zal de terugbetaling verzorgen.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven deed deze uitspraak op 30 juni 2011 en oordeelde dat achtergestelde deposito's van de failliete DSB Bank wel degelijk onder het depositogarantiestelsel vallen.

Conform de Europese herziene Bankenrichtlijn vallen de achtergestelde deposito’s niet onder het eigen vermogen van DSB Bank en dus wel degelijk onder het nationale depositogarantiestelsel; ongeacht of de depositohouders van te voren de informatie hadden dat hun deposito er niet onder zou vallen, of dat de DSB Bank de deposito's als eigen vermogen heeft gekwalificeerd.

Dit is goed nieuws voor zo'n vierduizend spaarders die een vordering hadden vanwege hun achtergestelde deposito's bij DSB Bank. Deze spaarders kozen ooit voor een achtergesteld deposito vanwege het hogere rendement, maar konden tot voorheen niet rekenen op het depositogarantiestelsel. Het totaal ingelegde bedrag betrof bij deze deposito's ongeveer 110 miljoen euro.

Houders van een achtergesteld deposito bij de DSB Bank kunnen binnenkort alsnog een vergoeding aanvragen voor hun achtergesteld deposito.

Sommige rekeninghouders hebben al eerder een vergoeding gekregen uit het depositogarantiestelsel. Dit kregen ze voor tegoeden op andere rekeningen bij de DSB Bank. Zij moeten er rekening mee houden dat de maximale vergoeding 100.000 euro per persoon is. Dit maximum geldt voor alle rekeningen bij elkaar opgeteld. Rekeninghouders die al 100.000 euro hebben teruggekregen, hebben de limiet bereikt. Zij krijgen geen geld terug voor het achtergesteld deposito.

De Nederlandsche Bank (DNB) voert de garantieregeling uit. De voorbereidingen zijn in volle gang. Binnenkort kunnen rekeninghouders een aanvraag doen. DNB maakt later bekend vanaf wanneer dit mogelijk is.

Een aanvraag doen voor een vergoeding kan het snelst digitaal. Daarvoor heeft u DigiD met sms nodig. Heeft u nog geen DigiD met sms-functie? Doe dan nu alvast een aanvraag op www.digid.nl/burger. Houdt er rekening mee dat de afhandeling hiervan vijf werkdagen kan duren. 

Nadere informatie over de procedure volgt. Houdt u de website van DNB in de gaten.

Bron: dnb.nl

Zie ook:

  • Dossier: DSB
    De DSB Bank van Dirk Scheringa veroorzaakte heel wat beweging op de spaarmarkt. Na aanvankelijk als dubieuze leenboer naam te hebben gemaakt, betrad DSB de spaarmarkt met hoge spaarrentes en een gratis betaalrekening die zelfs rente opleverde.
  • Geen garantie voor duizenden spaarders
    Zo'n acht- en een halfduizend spaarders hebben een achtergesteld deposito of hebben meer dan 100.000 euro gestald bij DSB. Deze tegoeden zijn niet gegarandeerd waardoor de schade in de honderden miljoenen kan lopen.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: teruggave dsb achtergesteld deposito, uitbetaling achtergesteld deposito dsb, terugbetalen deposito DSB bank, vergoeding achtergesteld deposito, dsb achtergesteld.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 10-sep-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: