DNB, 20-jan-2010

DNB: eind 2009 1,2 miljard euro minder op spaarrekeningen

Nederlandse huishoudens onttrokken in oktober en november 2009 in totaal EUR 1,2 miljard spaargeld aan banken in Nederland.

Dit blijkt uit de spaargeldcijfers van DNB. Het gebeurt niet vaak dat spaarders, meerdere maanden achter elkaar, meer geld van spaarrekeningen opnemen dan inleggen; de laatste keer was in het najaar van 2005.

In 2009 zijn huishoudens fors meer gaan sparen. Tot en met september groeide het spaargeld bij banken met EUR 16,6 miljard, dat is vijf zes miljard meer dan de laatste tien jaar gemiddeld in deze periode. Met de cijfers over oktober en november lijkt de spaardrift te haperen. Voor een deel betreft dit een seizoenseffect: in de laatste twee drie maanden van het jaar wordt, vanwege eindejaars aankopen, meestal minder gespaard of zelfs ontspaard.

Daarnaast speelt de lage spaarrente (thans gemiddeld tussen 2 en 2 %) een rol. Een deel van de spaarders zoekt een hoger rendement op andere markten. Er zijn indicaties dat vanwege de aantrekkende effectenbeurzen een deel van de besparingen zijn weg heeft gevonden naar de aandelenmarkt. Zo kochten Nederlandse huishoudens in oktober en november 2009 in totaal voor circa EUR 750 miljoen aandelen. Een ander deel van de gesignaleerde ontsparing kan in verband worden gebracht met de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt. Veel werkzoekenden denk bv. aan zelfstandigen die het afgelopen jaar voor minder uren zijn ingehuurd hebben mogelijk op hun spaartegoeden ingeteerd.

Bron: dnb.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: miljard spaartegoeden, spaarrekeningen nederlandsche bank.
Copyright © 2005-2022 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-dec-2022

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: