ECB, 13-jan-2014

Nieuw biljet van tien euro

Twaalf jaar na de invoering van de euro komt vanaf 23 september 2014 een nieuw biljet van tien euro in omloop. Naast verschillende echtheidskenmerken toont het nieuwe biljet het portret van de mythologische figuur Europa.

Yves Mersch, lid van de Directie van de ECB, onthulde vandaag het nieuwe €10-bankbiljet en maakte bekend dat het in omloop zal worden gebracht op 23 september 2014. Zoals Mersch zei: "Twaalf jaar na de invoering van de eurobankbiljetten en euromunten is het voor ons gemakkelijk ze als vanzelfsprekend te beschouwen en te vergeten wat een ambitieus en zelfs moedig project het is geweest om de euro in te voeren. De gemeenschappelijke munt heeft ertoe bijgedragen miljoenen Europeanen, in al onze verscheidenheid, te verenigen, en de bankbiljetten en munten zijn een tastbaar symbool van de vastberadenheid in onze steun aan de Europese Unie. Wanneer we zeggen, “De Euro. Ons Geld”, menen we dat echt!"Hoewel het nieuwe €10-biljet lijkt op het eerste €10-biljet dat in 2002 is uitgegeven, heeft het een vernieuwd uiterlijk gekregen en heeft het verscheidene nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Net als bij het nieuwe €5-biljet is bijvoorbeeld een portret van Europa – een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd – verwerkt in het hologram en het watermerk.

Tijdens het onthullingsevenement merkte Yves Mersch tevens op: "Vandaag biedt ook de gelegenheid nog eens nadruk te leggen op het belang van het feit dat de mensen vertrouwen blijven houden in de euro. Een van de belangrijkste redenen voor de invoering van een nieuwe serie bankbiljetten is te waarborgen dat een ieder die ze gebruikt dat in het volste vertrouwen kan blijven doen."

Net als bij de eerste serie eurobankbiljetten, kan het nieuwe €10-biljet gemakkelijk met de hand en het oog worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw.
De €5- en €10-bankbiljetten van de Europa-serie zijn duurzamer dankzij een beschermende laag. Dit betekent dat de bankbiljetten minder vaak vervangen zullen hoeven te worden, wat de kosten vermindert en de effecten op het milieu reduceert. Mettertijd zal het Eurosysteem geleidelijk alle eurobankbiljetten in oplopende volgorde vernieuwen.

Het Eurosysteem onderneemt thans stappen om de aanpassing van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten tegen de invoeringsdatum in september te ondersteunen. Eigenaren van zulke apparatuur wordt aangeraden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met hun leveranciers of fabrikanten, opdat zij tijdig gereed zijn voor het nieuwe €10-biljet (zie hier).

Bron: ecb.int

Zie ook:

  • Nieuw biljet van vijf euro
    Elf jaar na de invoering van de euro komt vanaf 2 mei 2013 een nieuw biljet van vijf euro in omloop. Naast verschillende echtheidskenmerken toont het nieuwe biljet het portret van de mythologische figuur Europa waar ons continent naar is genoemd.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: nieuw tien euro biljet, nieuw biljet tien euro, tien euro, tien euro n ieuw, tien euro nieuw.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: