Mm, 4-aug-2010

Euro klimt terug uit dal

Nadat begin juni 2010 de euro de laagste stand ten opzichte van de dollar in vier jaar tijd noteerde, is sindsdien de euro weer aan het herstellen.

Op dinsdag was de referentiekoers $1,3221 terwijl op 7 juni de koers nog $1,1959 was. De koers tijdens het dieptepunt van juni was slechts marginaal hoger dan de openingskoers in 1999. Die was op 4 januari 1999 $1,1789*.

Het lijkt erop dat de storm rond de problematische Eurolanden enigszins geluwd is. Probleemgeval Griekenland wist onlangs tegen een relatief gunstige rente via staatsobligaties nieuw geld binnen te halen en ook recente emissies van andere eurolanden met een hoge staatsschuld (de zogenaamde PIGS-landen*) verliepen succesvol*.

Wellicht wordt het vertrouwen in de euro gevoed door positieve geluiden vanuit de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-bestuurslid Yves Mersch gaf medio juni tegenover The Wall Street Journal aan dat er geen enkel risico bestaat dat de eurozone opnieuw in een recessie belandt. "We zien een veel sterker tweede kwartaal en we zien een bepaalde vertraging in de tweede helft van het jaar. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat het herstel dat halverwege 2009 is ingezet, zal doorzetten. Wij sluiten een dubbelediprecessie volledig uit"*.

Een week eerder stelde de president van de ECB, Jean-Claude Trichet in een brief aan het Europees parlement vast dat de bezuinigingsoperatie waarmee de Griekse regering de overheidsfinanciën op orde wil brengen realistisch is en een goede basis voor economisch herstel biedt*.

Aan de andere kant van de euro-dollar verhouding drukken tegenvallende cijfers in de Verenigde Staten de koers van de Amerikaanse dollar, wat een positief effect heeft op de eurokoers. Ook in de VS worden maatregelen genomen om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Eveneens half juni stemde de Senaat definitief in met de grootste herziening van de regels voor de Amerikaanse financiële sector sinds de Grote Depressie*.

Een lage eurokoers is volgens onder andere demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager helemaal zo slecht nog niet, omdat deze zorgt dat Europese producten en diensten aantrekkelijker geprijsd zijn en daarmee dus de export gestimuleerd wordt*. Voor consumenten in de eurozone is een lage eurokoers met name ongunstig voor de prijs van producten die in dollars op de wereldmarkt worden verhandeld, zoals olie en daaraan gekoppelde producten als benzine en gas. Een hoge prijs hiervan zorgt onder andere voor stijgende transportkosten, en heeft dus op langere termijn ook effect op andere consumenten producten.

[* Bronnen: nu.nl, nuzakelijk.nl, fd.nl, wikipedia.nl, ecb.int. Lees voor meer achtergrondinformatie over de Europese staatsschuldencrisis van 2010 dit artikel op wikipedia.]

Zie ook:

  • Nieuw dieptepunt voor euro
    De euro is ondanks eerdere maatregelen verder gezakt naar $1,21. Dit is de laagste stand sinds april 2006.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: rente invloed op eurokoers 2010, verhouding euro dollar koers wiki, euro dollar koers wiki, euro klimt, koers euro dal.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: