Geld.nl, 4-apr-2013
'Spaarrentes zullen nog verder dalen'
De spaarrentes bevinden zich momenteel op een historisch laag niveau. Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen.
Zo verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "In verhouding met de geld- en kapitaalmarkrentes, zijn de spaarrentes in Nederland nog steeds relatief hoog. Banken hanteren grote marges bovenop de marktrentes, omdat ze het spaargeld hard nodig hebben voor de financiering van hun hypotheekportefeuille."
Hypotheekschuld leidt tot hogere spaarrente
Dat de rentetarieven sparen van de banken zo ver boven de marktrentes liggen, komt volgens Bulthuis doordat banken het geld van spaarders hard nodig hebben om de hypotheken die zij hebben uitstaan te kunnen financieren. "De hypotheekschuld van Nederlanders is de grootste van Europa. Om deze hypotheken te kunnen financieren doen banken een beroep op het geld van spaarders. Het totale spaargeld van alle Nederlanders is echter nooit toereikend om alle hypotheken mee te financieren. Daarom moeten banken ook een beroep doen op collega-banken in Europa en beleggers. De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste tijd echter hard gedaald, waardoor beleggers en andere banken de risico’s om te investeren in Nederlandse hypotheken te groot vinden. Hierdoor worden banken afhankelijker van spaargeld voor de financiering van de hypotheken."
Hoog verschil met Euribor
Deze afhankelijkheid van spaarders maakt dat banken, ondanks de lage marktrentes, relatief hoge spaarrentes blijven hanteren, stelt Bulthuis. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening op dit moment respectievelijk 1,64 en 1,55 procent boven de 1- en de 3-maands Euribor ligt. Dit terwijl de afgelopen drie jaar het verschil tussen de spaarrente en deze Euribortarieven gemiddeld respectievelijk 1,49 en 1,27 procent bedroeg.
Bij de 1-jaars depositorentes zijn de marges die banken hanteren zelfs nog hoger. Het verschil tussen de gemiddelde rente voor deze looptijd en de 1-jaars Euribor bedraagt op dit moment 1,13 procent, terwijl dit sinds 2010 gemiddeld 0,86 procent was.
Verdere rentedalingen verwacht
Door de vele renteverlagingen die de banken in 2013 hebben doorgevoerd, zijn de marges tussen de spaarrentes en de marktrentes wel al iets kleiner geworden, licht Bulthuis toe. "Maar omdat de marges nog steeds relatief hoog zijn, ligt het in de lijn der verwachting dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen."
Naast de hoge hypotheekschuld, zorgden enkele kleine banken, zoals Argenta, WestlandUtrecht Bank, Centraal Beheer en MoneYou die lange tijd hoge rentes boden, ervoor dat andere banken hun spaarrentes ook relatief hoog moesten houden. De andere banken liepen als ze te lage rentes zouden bieden namelijk het risico dat klanten zouden weglopen naar deze topspelers. De laatste maanden zijn deze kleine aanbieders echter hard gezakt met hun rentes. Bulthuis: "In januari boden deze partijen nog rentes van 2,3 tot 2,5 procent op hun spaarrekeningen. Nu zijn deze aanbieders allemaal dicht tegen de twee procent aan gekropen. Hierdoor hebben de grootbanken, die door hun relatief grote hypotheekportefeuille afhankelijker zijn van spaarders ook meer ruimte gekregen om renteverlagingen door te voeren."
Ook directeur klantbeleving & business development, Marcel Kalse van Knab verwacht dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen. "Op basis van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten, verwachten wij dat de rentes op spaarrekeningen de komende maanden nog wat verder zullen dalen. We denken wel dat ze tegen het einde van het jaar weer licht zullen aantrekken, waardoor de spaarrentes aan het einde van het jaar op ongeveer hetzelfde niveau zullen staan als nu."
Bron: geld.nl
Meer nieuws: