ING Economisch Bureau, 19-jul-2012

Nederlanders sparen meer bij zorgen om baanverlies

Veel Nederlanders zien hun huis minder waard worden, vrezen voor hun pensioen en maken zich zorgen over hun baan. Hierdoor zijn ze de afgelopen tijd meer gaan sparen.

Het deel van het inkomen dat Nederlanders sparen houdt gelijke tred met de verwachtingen van de werkeloosheid bij consumenten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het ING Economisch Bureau.Werkloosheid flink opgelopen
De werkloosheid is de afgelopen tijd flink opgelopen. Overheid en bedrijfsleven bezuinigen onder meer door in hun personeelsbestand te snijden. In veel sectoren is weinig behoefte aan nieuwe krachten. Momenteel zit meer dan een half miljoen Nederlanders onvrijwillig zonder werk. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de werkloosheid volgend jaar zelfs boven de 7% zal uitkomen.

Meer sparen door zorgen over baan
De oplopende werkloosheid geeft consumenten kopzorgen. De angst om zelf de laan uit te vliegen neemt toe. En als we vrezen voor onze baan, dan hebben we graag wat spaargeld achter de hand. Onze spaardrift deint de laatste jaren mee met onze verwachtingen over de werkloosheid. Denken we dat de werkloosheid gaat stijgen, dan potten we meer op.

Dalende huizenprijzen wakkeren spaardrift ook aan
Niet alleen toenemende zorgen over de arbeidsmarkt spelen onze spaardrift in de kaart. Door dalende huizenprijzen en slechte beursprestaties zagen velen hun vermogen deels verdampen. Om het verlies een beetje goed te maken wordt het spaarvarken gespekt. Dat gaat ten koste van de consumptie. We houden de hand al enige tijd stevig op de knip en voorlopig blijft dat waarschijnlijk zo.

Bron: mijngeld.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: nederlanders sparen meer, werkloos en spaargeld, meer sparen, spaargeld werkloos, werkloos spaargeld.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: