Mm, 31-okt-2013

Nieuw ontwerp Nederlandse euromunten

Vanwege de troonwisseling is voor Nederland een nieuwe set euromunten ontworpen met de beeltenis van koning Willem Alexander. De munten komen in 2014 in omloop.

Het nieuwe ontwerp van de munten van één eurocent tot twee euro is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. Het profiel-portret van Willem Alexander is vormgegeven in vierhoekige facetten - vergelijkbaar met die van een geslepen diamant - die symbool staan voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving. Tevens refereert het naar de verkaveling van het Nederlandse landschap. De vorst staat hierbij voor de nationale eenheid.Zoals gebruikelijk kijkt de nieuwe vorst de voorgaande niet in de nek aan, maar de andere kant op. Bij deze euromunten dus naar rechts. Bij de munten van één en twee euro staat rechts van het portret het jaartal en de naam en titel van de vorst. Het ontwerp geeft daarmee duidelijk aan dat het een opvolging is van de Beatrix-euro's. Bij de munten van lagere waarde staan de naam en titel in een verticale balk in het midden van de munt.

Vanaf januari 2014 zullen de nieuwe munten worden uitgegeven. De muntjes van 1 en 2 eurocent zullen niet los in omloop worden gebracht, maar alleen in sets voor verzamelaars.

Bron: knm.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: Nederlandse euromunten, euromuntenset willem alexander, euromuntenset willem alexander 2014, euromuntenset willem alexander bij primera, euromuntensets.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: