LeasePlan Bank, 13-sep-2012

Lage rente vergroot populariteit korte termijndeposito's

De dalende rente maakt spaarders creatiever met het plaatsen van hun spaargeld. Door kortlopende deposito's te combineren zoeken ze een beter rendement dan op een rekening met variabele rente, zonder het spaartegoed voor lange tijd vast te zetten.

Dit blijkt uit onderzoek door LeasePlan Bank. De bank ziet een toename van het aantal "slimme spaarders".

Ontevreden over lage rente
Spaarders zijn ontevreden over het lage renteniveau en zoeken een hoger rendement op hun spaargeld. Om die reden zijn termijndepositoís momenteel zeer in trek. Het aantal klanten van LeasePlan Bank dat een termijndeposito afsloot, groeide het afgelopen jaar van 30% naar 60%. Daarnaast ziet de internetspaarbank in toenemende mate dat particuliere spaarders hun spaargeld actief spreiden over meerdere termijndepositoís. Zo profiteren zij optimaal van de relatief hoge depositorentes en kunnen zij zo nodig toch beschikken over geld voor onvoorziene uitgaven.

Korte termijndeposito's populair
Vooral 1-jaars termijndeposito‟s zijn op dit moment populair. De afgelopen twaalf maanden bedroeg het verschil tussen de rente op een direct opvraagbare internetspaarrekening en een 1-jaars termijndeposito circa 0,5%. Voor termijndeposito‟s met een langere looptijd was dit verschil nog hoger. Toch is er nog steeds een relatief grote groep consumenten die geen gebruik maakt van termijndeposito‟s. Bij LeasePlan Bank zetten nu nog steeds vier op de tien klanten hun spaargeld volledig op een flexibele spaarrekening. Aangenomen mag worden dat dit bij de andere banken niet veel anders is. De belangrijkste overweging voor consumenten om niet te kiezen voor een termijndeposito, is de zorg dat zij niet over voldoende spaargeld beschikken om onverwachte uitgaven op te vangen.

Spreidingsstrategie: simpel maar doeltreffend
In het huidige economische klimaat met lage rente doen steeds meer consumenten aan "slim sparen": zij verspreiden hun spaargeld over meerdere termijndeposito‟s. "Het principe van de spreidingsstrategie is simpel en doeltreffend," vertelt Rob Keulemans, directeur van LeasePlan Bank. "Consumenten willen nu eenmaal graag wat geld achter de hand houden. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan het huis, de auto, of een nieuwe wasmachine. Stel, een spaarder heeft een totaal spaarbedrag van Ä12.000,-. Hij zet maandelijks Ä1.000,- weg in een 1-jaars termijndeposito. Tegen de tijd dat hij al zijn spaargeld heeft ondergebracht in de twaalf verschillende deposito‟s, komt het eerste deel al weer vrij."

Bij een andere variant van de spreidingsstrategie zet een spaarder zijn spaarbedrag weg in meerdere termijndeposito‟s met verschillende looptijden, van bijvoorbeeld drie, zes, negen of twaalf maanden. Met deze strategieŽn behoudt de spaarder zijn flexibiliteit en kan hij toch profiteren van een hogere rente.

LeasePlan Bank introduceert binnenkort een rekentool op haar website, waarmee spaarders zelf kunnen bepalen welke spreidingsstrategie voor hen het meest ideaal is.

Bron: leaseplanbank.nl

Zie ook:

  • De "spaar je rijk" calculator
    Met deze calculator kunt u uitrekenen hoelang of hoeveel u moet sparen en hoeveel dat oplevert. Ook kunt u uitrekenen hoelang u moet sparen om een gewenst eindbedrag te bereiken.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: rente termijndeposito, wat is de rente van termijndeposito,s, alternatief voor sparen, hoeveel rente trek je van spaargeld calculator, in welk land je spaargeld plaatsen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 27-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: