Nederlandse Vereniging van Banken, 26-mrt-2010

NVB: Betalingsverkeer in Nederland is goedkoop

Het betalingsverkeer voor consumenten in Nederland is nog steeds één van de goedkoopste van Europa. Dat blijkt ook uit onderzoek in 2009.

De Europese Commissie constateert dat de tarieven in Nederland voor een gemiddelde gebruiker de op een na laagste in de EU zijn (€46), en waardeert ze als eenvoudig en transparant.

De Nederlandse consument wordt dus ook beloond voor zijn efficiente betaalgedrag, al ervaart hij dat misschien niet zo. Een van de grootste problemen zijn de kosten van contant geld. Daar betaalt de consument nu niet voor. De Consumentenbond vindt dat de tarieven voor betalen niet harder mogen stijgen dan de inflatie. Maar de banken moeten jaarlijks hoge kosten maken voor de instandhouding en veiligheid van de infrastructuur. En ook voor innovatie en bijvoorbeeld de overgang naar de Single Euro Payments Area (SEPA). Die kosten moeten zij wel op de een of andere manier proberen goed te maken, ook al is de stijging hoger dan de inflatie.

Een misverstand is overigens dat banken (veel) winst zouden maken op het betalingsverkeer. Dat is zeker gezien de extreem lage rentemarge op dit moment niet het geval. Het laatste onderzoek naar de kosten, in 2006, wees uit dat de banken 23 miljoen euro verlies leden op het betalingsverkeer.

Bron: nvb.nl

Zie ook:

  • Betaalrekeningen fors duurder in 2010
    Het aanhouden van een betaalrekening bij banken wordt in 2010 fors duurder. Vrijwel iedere bank verhoogt de kosten van een betaalrekening, ABN AMRO zelfs met 20 procent.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: betalingsverkeer nederland, nvb betalingsverkeer, kosten betalingsverkeer nederland, goedkope europese bank betalingsverkeer, betalingsverkeer in nederland.
Copyright © 2005-2022 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-dec-2022

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: