Mm, 20-jul-2008

Spaarrente verder gestegen

In juli 2008 is de spaarrente verder gestegen en kan 5,25% rente worden gehaald. Grootbanken voelen de druk en beginnen te reageren. Stijgende inflatie eist de aandacht.

Hogere spaarrente
Begin juli is de spaarrente verder gestegen. Diverse banken hebben hun rente verhoogd, niet alleen voor deposito's, maar ook voor spaarrekeningen zonder verdere voorwaarden. Zo heeft Amsterdam Trade Bank N.V. besloten heeft om met ingang van 7 juli 2008 haar rentevergoeding op de ATB Internet Spaarrekening met 0,25% te verhogen naar 4,75% en kwam de pas in Nederland geintroduceerde IJslandse Landsbanki ook op 7 juli met een renteverhoging. De rente op diens Icesave Spaarrekening is verhoogd naar maar liefst 5,25%. Landsbanki reageert hiermee op de aangekondigde stijging van de minimum-biedrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze wordt verhoogd van 4,00% naar 4,25%. Aegon Bank (voorheen Spaarbeleg) verhoogde op 17 juli de rente op de SpaarComfort rekening naar 4,5%. Andere banken zoals Credit Europe en Anadolubank hadden in juni hun spaarrente voor nieuwe rekeninghouders al verhoogd naar respectievelijk 5,0% en 5,1%.

Grootbanken voelen de druk
De grootbanken wordt hiermee het vuur nader aan de schenen gelegd, zo blijkt onder andere uit dit artikel in het Financieele Dagblad. Daarin wordt geschreven hoe de kleinere banken reageren op recentelijke negatieve uitingen van de Rabobank. Rabo-topman Bert Heemskerk klaagt over oneerlijke concurrentie en stelde onder andere in Nova dat het depositogarantiestelsel door de kleine banken gebruikt wordt om op oneerlijke manier concurrentie te drijven. Hij gaat hiermee voorbij aan het feit dat de grootbanken al jarenlang profiteren van de immobiliteit bij het gros van hun spaarders die, ondanks dat de rente jarenlang laag gehouden is, nog nauwelijks hun spaargeld verhuizen naar andere banken met hogere rente.

De kleinere banken wijzen de kritiek dan ook van de hand. Directielid Peter Jernberg van Yapi Kredi Bank noemt de opmerkingen terecht "gezeur" en zegt: "Het probleem van Heemskerk is dat klanten hem vragen: waarom betaal je mij niet wat meer? De uitlatingen van Heemskerk leiden tot irritaties bij de gewone spaarder." Directeur Martijn Hohmann van Icesave in Nederland voegt hieraan toe: "Dat Icesave meer rente biedt, komt door lagere kosten. Dat Rabobank duurder is, daar kan ik weinig aan doen."

Ook de Postbank is in beweging gekomen en heeft om het blijkbaar weglekkende spaargeld in te dammen onlangs zijn voorheen moeilijk te vinden Toprekening (zie ook dit artikel) beter toegankelijk gemaakt. Woordvoerder Kees Verhagen van de Postbank geeft toe dat de spaarder beter moet worden bediend en meldt in een artikel in AD's Geld & Recht: "Via onze vernieuwde toprekening spelen we in op wat onze klanten willen". Of het nieuwe minimumbedrag (€ 5.000 in plaats van € 20.000) en de actierente (4,5% gedurende de eerste drie maanden) voldoende stimulans zijn, is nog maar de vraag. Alhoewel 4% rente voor Postbank begrippen wellicht enorm is, steekt het nog steeds schril af bij de elders te vinden toprente's van 5% of hoger.

Stijgende inflatie
De keerzijde van het goede nieuws van deze renteverhogingen is dat de inflatie in Nederland sterk stijgende is. Zo waarschuwt President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie in Nederland dit jaar en volgend jaar oploopt, naar verwachting tot uiteindelijk ruim 3 procent. Waar ons land nu nog onder het Europese gemiddelde zit, sluit Wellink niet uit dat we er volgend jaar boven zullen zitten (zie ook dit artikel in de Telegraaf). In juni 2008 steeg de inflatie naar 2,6 procent, met name door de sterk gestegen prijs van benzine. In juli werd deze recordhoogte verder verbroken en kwam de inflatie uit op het niveau van 3,2 procent, de hoogste stand van de afgelopen zes jaar. (Zie ook dit en dit nieuwsbericht op Spaarbaak.nl). De verwachting is de inflatie de komende tijd nog hoger kan worden. Voor de spaarder is het dus uitermate belangrijk dat hij zijn vermogen hiertegen goed beschermd, bijvoorbeeld door de juiste keuze van spaarrekeningen.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: wat gaat de spaarrente doen, stijgende spaarrente, verwachting stijging spaarrente, Spaarrente verwachting, spaarrente.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 2-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: