Mm, ANP, 1-okt-2009

Bos vindt oproep Stichting Hypotheekleed onverantwoordelijk

Minister Wouter Bos (FinanciŽn) noemt de oproep aan klanten van DSB Bank om hun geld daar weg te halen onverantwoordelijk omdat deze tot grote problemen kan leiden.

Hij zei dat donderdag na afloop van een beraad tussen de meest betrokken ministers over de verhoging van de AOW-leeftijd. Bos reageerde op de oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed.

Bos wees erop dat het weghalen van het spaargeld tot grote problemen bij een bank kan leiden. De publiciteit rond de DSB de afgelopen dagen had niets te maken met het spaargedeelte van de bank maar met de verkoop van financiŽle producten, aldus de minister. Volgens hem is er volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) met de financiŽle situatie van DSB niets mis.

De vrij summiere verklaring van DNB is op haar website te lezen: "In beginsel geeft DNB geen informatie over individuele instellingen die onder haar toezicht staan... In verband met recente ontwikkelingen rond DSB verwijst DNB dan ook naar de verklaringen en reacties die DSB zelf heeft gegeven. Wel merkt DNB op dat DSB voldoet aan de eisen die aan de solvabiliteit en liquiditeit worden gesteld."

Ook vanuit de Tweede Kamer zijn de reacties zorgelijk. "Buitengewoon onverstandig", vindt VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers. Ook SP-Kamerlid Ewout Irrgang ziet grote risico's bij de oproep: "Als iedereen zijn geld terughaalt, gaat de bank over de kop. Ik zie niet wat het belang van de gedupeerden is."

Weekers stelt dat Lakeman met zijn oproep een "bankrun" kan veroorzaken. "Als er problemen zijn bij een bank, maak je ze zo groter. Een oplossing komt niet dichterbij." Hij spreekt van "paniekzaaien". "Als zijn oproep er toe zou leiden dat DSB failliet gaat, is de schade voor rekening van de belastingbetaler. De cliŽnten van Lakeman zijn daar niet bij gebaat. Lakeman zelf kan dan een schadeclaim tegemoet zien", verwacht Weekers.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt de oproep van Lakeman "niet in het belang van DSB, de klanten van DSB en niet in het belang van de werknemers."

De website voor internetbankieren was - volgens DSB door hackers - de gehele dag lastiger te benaderen. Een mededeling bij de inlogknop geeft aan: "Op dit moment is het onderdeel Internetbankieren op deze website slecht bereikbaar. Daarom wijzen wij u erop dat u ook de mogelijkheid heeft om telefonisch contact met ons op te nemen voor het beheer van uw (spaar)geld."

Op een speciale pagina geeft de DSB bank deze verklaring:
"In de loop van de ochtend heeft DSB Bank meerdere telefoontjes van klanten ontvangen over de meest recente publiciteit. DSB Bank heeft extra medewerkers ingezet om klanten te woord te staan. Een groot deel van deze klanten was tevreden met de uitleg van de medewerkers van DSB Bank.

Tot 12 uur was de website van DSB Bank goed te bereiken. De maximale wachttijd was ongeveer 1 minuut. Vanaf 12 uur konden klanten niet meer inloggen op de website. Uit onderzoek van technische medewerkers en externe experts bleek dat hackers probeerden binnen te komen op de website van DSB Bank. Duidelijk was dat ze niet verder kwamen dan het voorportaal. Er ontstond een probleem voor klanten die niet meer op de website konden inloggen. Er is hard gewerkt om klanten direct alle service te verlenen.

Na een paar uur konden experts twaalf ip-adressen uit Europa traceren en werden deze adressen afgesloten. Tot op heden werkt het internetbankieren onderdeel uitermate traag. Op dit moment werken we aan een oplossing.

Vanaf vanmorgen is er door klanten zowel geld gestort als geld opgenomen. Het blijkt dat er iets meer geld is opgenomen dan op een andere dag. Dit beeld is in de loop van de dag niet gewijzigd.

Voor wat betreft het aantal telefoontjes, dat is sinds vanmiddag weer normaal."


Update 3 oktober: De DBS Bank licht in een verklaring van Dirk Scheringa het nodige toe. Een samenvatting van de belangrijkste punten:

  • DSB verkoopt sinds april geen koopsompolissen meer.
  • Het gaat over leningen en koopsompolissen uit het verleden.
  • Een aantal klanten is boos op DSB Bank en daarvan heeft een aantal gelijk. Die klanten bied ik mijn oprechte excuses aan.
  • Hun klachten ga ik zo snel mogelijk oplossen. Daar zijn wij al maanden mee bezig.
  • De technische problemen met onze website zijn grotendeels voorbij.
  • Mochten mensen nog problemen hebben: telefonisch storten of opnemen kan ook.


Zie ook dit bericht in de Telegraaf, dit artikel op NU.nl en dit bericht op de site van RTL-Z.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: stichting hypotheekleed, hypotheekleed dnb, veroorzaken problemen dsb bank, hypotheekleed traag, Lakeman van de Stichting Hypotheekleed..
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: