Mm, 2-feb-2010

Bankieren zonder te betalen

Alle grote banken vragen tegenwoordig een vergoeding voor het bankieren. Vroeger leverde geld iets op als je het naar de bank bracht. Kan dat dan tegenwoordig nergens meer?

Bankieren en betalen
Het principe van een bank was altijd vrij simpel. Mensen brachten hun geld naar de bank. Daar stond het veilig en de bank deed er nuttige zaken mee waardoor het geld vermeerderde. Tegenwoordig lijkt het welhaast omgekeerd. De betaalrekening levert meestal geen rente meer op en toen de Rabobank als eerste een vergoeding vroeg voor z'n bancaire diensten werd deze op de voet gevolgd door de andere banken die hetzelfde deden. Alleen de Postbank bleef als bank voor het volk zijn diensten gratis aanbieden, alhoewel ook daar al lang geen rente meer werd gegeven op de betaalrekening. Helaas is deze bank met de overgang naar ING overstag gegaan en is ook de uitgeklede maar gratis basispas verdwenen.

Het gevoel dat het geld bij de bank veilig meer waard werd, is door deze ontwikkeling danig aangetast. Zelfs voor zaken die het bankieren goedkoper maken zoals elektronisch bankieren worden vergoedingen gevraagd. Onder de noemer 'kostenbeheersing' wordt tegenwoordig de klant schijnbaar ongelimiteerd op kosten gejaagd. Doordat de grote banken - ondanks de volgens hun nog steeds stijgende kosten van het betalingsverkeer - jaar na jaar ruime winsten noteren, blijkt pijnlijk duidelijk wie het kind van de rekening is.

Zijn er dan geen helemaal geen banken meer die bankieren nog ouderwets plezierig maken? Gelukkig wel! Waar de grote banken een gat in de markt laten vallen, springen nieuwkomers er gretig in. Toen een aantal jaren geleden de spaarrente bij de ene grote bank nog lager was dan bij de ander, zagen buitenlandse banken mogelijkheiden om onder dezelfde Nederlandse wetgeving toch een relatief hoge spaarrente te bieden (zie artikel "Hoogste spaarrente? Waar vind je die?"). Zonder fratsen als rentepunten, dure reclamecampagnes of grote kantoren weten nieuwe partijen hun diensten voordelig te realiseren.

Nieuwe ontwikkelingen
Ook op het gebied van de betaalrekening zijn er de laatste jaren ontwikkelingen geweest. Waar bij de grootbanken de kosten almaar stijgen proberen nieuwe spelers bankieren weer prettig te maken. Door overheadkosten laag te houden zien zij mogelijkheden om klanten voordeel te bieden. Nieuwe ontwikkelingen komen vooral van deze kleinere banken.

Een volledig gratis betaalrekening was tot medio 2009 nog te krijgen bij de DSB bank. Deze bank bood een betaalrekening met gratis bankpas, zonder periodieke kosten, en ook nog eens creditrente indien u de rekening gebruikte als salarisrekening. Helaas is de DSB in oktober 2009 omgevallen. De Belgische bank Argenta bood in het verleden een soortgelijke gratis betaalrekening, maar is daar per september 2009 mee gestopt in verband met de hoge kosten. Momenteel zijn er in Nederland geen banken bekend die een volledig gratis betaalrekening bieden. Wel zijn er voordelige alternatieven.

Goedkope betaalrekening
De Triodos Bank biedt een kosteloze betaalrekening, maar daar rekent men voor gebruik van de bijbehorende Wereldpas 3,75 per kwartaal per pas ( 15,- per jaar). Deze betaalrekening kan niet worden geopend zonder deze betaalpas, dus helemaal gratis is de rekening niet.

Door de ASN Bank wordt de ASN Bankrekening aangeboden. Dit is in Nederland de enige ons bekende betaalrekening die rente geeft bij positief saldo, maar er worden wel kosten in rekening gebracht. Op peildatum 2 februari 2009 is de rente 1,0% op jaarbasis en zijn de kosten: 1,50 per maand voor de eerste rekeninghouder ( 18,- per jaar) en 1,- per maand voor de tweede rekeninghouder, inclusief ASN Wereldpas en Digipas. Door de creditrente kan, indien u regelmatig een positief saldo houdt, deze rekening toch nog als behoorlijk voordelig uit de bus komen.

De meest voordelige betaalrekening is momenteel het ING Basispakket. Ondanks een stijging van ruim 11% per 1 april 2010 blijft deze met het tarief van 3,45 per kwartaal ( 13,80 per jaar) de goedkoopste betaalrekening op de Nederlandse markt.

De ASN Bank en Triodos bieden beiden voordelige betaalrekeningen. Echter; naast een financieel voordeel hebben deze banken ook nog een bijkomend voordeel. In het artikel Goede rente en een goed gevoel komt dit nader aan de orde.

Gratis bankpas
Update 16-feb-2010: helaas wordt de gratis ASN Spaarbankpas niet meer aangeboden.

Indien op zoek bent naar een gratis bankpas, dan kunt u ook terecht bij de ASN Bank. De spaarrekening ASN Ideaalsparen biedt namelijk naast een aantrekkelijke rente ook de gratis ASN Spaarbankpas. Met deze pas kunt u in geheel Nederland bij alle geldautomaten terecht en kunt u eenmaal per dag 250,- opnemen. Tevens kunt u met deze bankpas en uw pincode aankopen tussen 250,- en 9.975,- betalen. Let op: de pas is dus niet geschikt voor grote geldopnames of voor het doen van kleine betalingen of betalingen in het buitenland. Een andere bijkomstigheid is dat u bij de ASN Ideaalspaarrekening elke maand minimaal 50,- moet sparen middels een automatische incasso. Lees over onze ervaringen met deze spaarrekening in dit artikel. Indien u niet maandelijks wilt inleggen, dan kunt u ook kiezen voor ASN Meersparen. Deze spaarrekening biedt eveneens de gratis ASN Spaarbankpas, maar geeft de hoge rente alleen bij een saldo van minimaal 10.000 euro. Bij een lager tegoed valt de rente terug naar een lagere basisrente.

Tenslotte...
Veel mensen blijven lang klant bij een bank en stappen niet snel over. Toch loont het de moeite om verder te kijken. Hogere rente en lagere kosten liggen in het verschiet. Het openen van een nieuwe (spaar)rekening is vaak zo gedaan en u kunt de nieuwe rekening naar hartelust uitproberen alvorens uw oude vertrouwde bank vaarwel te zeggen.

Zie ook:

  • Betaalrekeningen fors duurder in 2010
    Het aanhouden van een betaalrekening bij banken wordt in 2010 fors duurder. Vrijwel iedere bank verhoogt de kosten van een betaalrekening, ABN AMRO zelfs met 20 procent.

Links

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: gratis betaalrekening, betaalrekening gratis, gratis betaalrekeningen, ontwikkeling spaarrente, bankieren zonder kosten.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 15-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: