Mm, 4-aug-2010

In de schijnwerper: Bank of Scotland Internet Spaarrekening

Een top-rente en ook nog eens geld cadeau na het openen van een spaarrekening? Dat klinkt goed! Maar wat komt er verder bij kijken? Spaarbaak opent een rekening bij Bank of Scotland zodat u weet waar u aan toe bent. Onze ervaringen? Lees verder...

LET OP: Dit artikel is geruime tijd geleden geschreven. De informatie in dit artikel is niet bijgewerkt aan de huidige actualiteit en kan dus verouderd zijn.

Introductie in Nederland
Bank of Scotland (BoS) bestaat sinds 1695 en is al sinds 1999 actief in Nederland met het verstrekken van hypotheken. Begin 2009 is de bank in Duitsland als online spaarbank gestart en heeft er inmiddels meer dan 150.000 klanten en een spaarvolume van ruim € 2 miljard. In juni 2010 betrad Bank of Scotland de Nederlandse spaarmarkt. Door haar bedrijfskosten tot een minimum te beperken kan ze klanten een goede rente voor zowel spaargeld als hypotheken bieden.

Hoge spaarrente
De rente op de Bank of Scotland spaarrekening is relatief hoog. Direct bij introductie kwam de spaarrekening hoog in de Spaarbaak top-10. De geboden rente (bij introductie nog 2,4%, verhoogd naar 2,6% op 21-sep-2010) is ruim boven het gemiddelde van 1,9% voor de ruim 40 spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden in ons totaaloverzicht.

De Bank of Scotland spaarrekening is een eenvoudige spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Het spaartegoed is vrij opneembaar en er worden geen bijzondere voorwaarden gesteld aan stortingen of opnames of kosten gerekend.

Actie: 30 euro cadeau!
De bank is onlangs een grote promotie-actie begonnen, waarmee klanten die er snel bij zijn een leuk extraatje kunnen opstrijken. Nederlandse spaarders die voor 30 november 2010 een Bank of Scotland spaarrekening openen en minimaal € 5000,- storten, kunnen rekenen op een introductiebonus van maar liefst 30 euro. Wanneer het saldo op 30 november 2010 € 5000,- of hoger is stort de bank dit cadeau binnen vier weken op de spaarrekening van de spaarder.

Het cadeau is beschikbaar voor iedere Nederlander van 18 jaar of ouder die beschikt over een Nederlandse betaalrekening, een mobiele telefoon en e-mail. U kunt maximaal één rekening per persoon openen en het is niet mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening te openen. (Nb. deze actie is met aangepaste voorwaarden verlengd tot 30-nov-2010. Lees bij het openen van de rekening de dan geldende voorwaarden na.)

In de praktijk: Openen spaarrekening
Het openen van de Bank of Scotland Internet Spaarrekening is snel gedaan. In het openingsscherm wordt eerst een overzicht van de benodigde informatie gegeven, vervolgens kan men alle gegevens invoeren. Een mobiel nummer wordt gevraagd voor het bevestigen van latere transacties.

De ingevoerde gegevens kan men daarna controleren en indien nodig wijzigen danwel bevestigen. Na bevestiging is de rekening direct geopend en krijgt men een link naar een PDF-bestand met daarin het rekeningnummer en verdere instructies. TIP: sla deze PDF op en druk hem af.

Nb. Onlangs gaf een bezoeker van onze website aan dat de PDF-link niet altijd goed werkt. In plaats van de tekst met het rekeningnummer verschijnt dan een leeg venster. U kunt in dat geval bellen met de Spaar Service Desk van Bank of Scotland via 020 - 200 83 88 (maandag-vrijdag 09.00-18.00 uur). De bankmedewerker kan de tekst per e-mail naar u sturen, zodat u alsnog uw rekeningnummer ontvangt.

De PDF geeft aan dat er een eerste storting vanaf de tegenrekening moet worden gedaan en dat de rekening geactiveerd kan worden met behulp van een per post te ontvangen activeringscode. We maken direct een kleine eerste storting over.

In de praktijk: Activeren spaarrekening
De activeringscode ontvangen we binnen enkele werkdagen na het openen van de spaarrekening. Nadat we onze (zelfgekozen) gebruikersnaam hebben ingegeven kunnen we de code ingeven zijn we weer een stap verder.

Direct na het activeren moeten we ter verhoging van de veiligheid een zestal beveiligingsvragen kiezen en hier de juiste antwoorden bij ingeven. Dit zijn vragen zoals "In welke stad is uw vader geboren?" Deze vragen kunnen worden gesteld bij het inloggen en bij telefonische contacten.
LET OP: de drie gekozen telefonische beveiligingsvragen en antwoorden kunnen later niet worden gewijzigd, de drie mogelijke inlogvragen wel.

In de praktijk: Inloggen
Het inlogproces bij Bank of Scotland bestaat altijd uit twee stappen. Eerst wordt de gebruikersnaam en het wachtwoord gevraagd, vervolgens volgt één van de gekozen beveiligingsvragen waar men uiteraard het juiste antwoord op moet geven. Pas daarna kan men de rekening bekijken en verdere transacties uitvoeren.

In de praktijk: Rekening inzien
Als men eenmaal is ingelogd kan men de gegevens van de rekening inzien, het rekeningoverzicht en de transactiehistorie inzien, geld overboeken naar de tegenrekening, persoonlijke informatie inzien en wachtwoord en de beveiligingsvragen aanpassen. Daarnaast heeft men toegang tot een beveiligde mailbox waarin men ontvangen berichten kan bekijken en zelf een bericht naar de bank kan versturen.

In de rekeninghistorie worden alle af- en bijschrijvingen op de rekening getoond, inclusief het beloofde cadeaubedrag. Bij de introductie in juni was dit nog € 20,- en gold geen minimum storting. Van 6-aug-2010 tot 30-sep-2010 was het cadeau € 30,- bij € 1000,- inleg. Daarna is de actie verlengd tot 31-okt-2010 en krijgen nieuwe rekeninghouders € 30,- indien er op 31 oktober 2010 minimaal € 5000,- op de rekening staat. Volgens de website van de bank ontvangt u dit bedrag vervolgens binnen 4 weken. Bij onze rekening werd het cadeaubedrag ongeveer een maand na het openen bijgeschreven.

Garantie en veiligheid
Bank of Scotland is lid van de Nederlandse Vereniging van Banken en van Thuiswinkel Waarborg. In Nederland staat Bank of Scotland onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bank of Scotland is sinds 2009 onderdeel van Lloyds Banking Group, de grootste spaar- en hypotheekbank van het Verenigd Koninkrijk. Voor de ingelegde spaargelden is het Britse depositogarantiestelsel van toepassing. Hierdoor is de spaarrekening tot een bedrag van € 50.000,- verzekerd. Het gebruik van een vaste tegenrekening, in combinatie met de mTAN-procedure (SMS-verificatie), zorgt dat spaartegoeden extra beschermd zijn.

Conclusie
Met deze spaarrekening doet Bank of Scotland een sterke zet in de strijd om de Nederlandse spaarconsument. De geboden rente is relatief hoog, de rekening is eenvoudig in gebruik en de voorwaarden zijn prima. Het cadeau van Bank of Scotland na openen maakt het aanbod helemaal aantrekkelijk.

Het belangrijkste nadeel dat wij zien is dat de Bank niet valt onder het Nederlandse garantiestelsel, maar onder het Britse. Dat betekent dat men in geval van calamiteiten moet aansluiten in een rij van gedupeerden in het Verenigd Koninkrijk. In het recente verleden heeft De Nederlandsche Bank ook gefaciliteerd bij buitenlandse problemen en Groot Brittannië is een heel wat grotere economie dan de IJslandse destijds, dus dat schept iets meer vertrouwen. Wel blijven wij het verstandig vinden om altijd rekening te houden met de geldende garantiegrens en nooit het gehele spaartegoed op één rekening te zetten, maar het te spreiden over meerdere rekeningen bij verschillende instellingen.

Zie ook:

  • Bank betaalt bonus aan spaarders
    Nadat banken onlangs het nieuws haalden doordat topmanagers in tijden van rampspoed onderling met bonussen bleven strooien, komt nu een bank positief in het nieuws met een introductiebonus voor spaarders.
  • Bank of Scotland betreedt de Nederlandse spaarmarkt
    Na LeasePlan gooit een nieuwe buitenstaander de spreekwoordelijke knuppel in het rentehok. Gedekt door het Britse garantiestelsel lanceert de Bank of Scotland een spaarrekening met hoge rente.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: testing, bank of scotland internet spaarrekening, spaarrekening bank of scotland, bank of scotland spaarrekening, veiligheid bank of scotland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: