Mm, 8-mei-2011

Column: Iedereen moet sparen

Sparen is meer dan alleen rente ontvangen. Iedereen kan sparen of kan het leren. Sparen moet niet alleen van geld dat overblijft, maar van al het geld dat binnenkomt. Sparen loont en levert geld op. Sparen moet iedereen; overal en altijd!

Sparen is meer dan rente ontvangen
Een hoge rente is belangrijk voor spaarders, maar zeker niet het allerbelangrijkst. Belangrijker dan spaarrente is spaargeld. Dat klinkt voor de hand liggend en dat is het ook. Om spaarrente te kunnen ontvangen moet er eerst spaargeld voorhanden zijn en de enige manier daarvoor is sparen!

Iedereen kan sparen
Sparen is echt niet alleen weggelegd voor personen met een dikke portemonnee. Mensen met een hoog inkomen staan soms vaker rood en voor een hoger bedrag. Waarom? Omdat het kan! Als het geld toch in ruime mate binnenstroomt wordt het makkelijk om het uit te geven. Is er even onvoldoende geld, dan kan makkelijk rood worden gestaan of op afbetaling worden gekocht, want het maandbedrag lijkt klein en aan het eind van de maand komt het volgende salaris al weer binnen.

Sparen is geld opzij zetten. Geld dat u overheeft aan het einde van de maand, maar juist ook het geld dat u niet over heeft! Raar maar waar. Vooral indien u minder te besteden heeft is sparen belangrijk. Juist dan moet u geld reserveren voor onverwachte uitgaven of noodzakelijke aankopen.

In dit artikel leest u dat iedereen kan sparen of kan leren sparen. De tips in het artikel helpen u verder op weg of u kunt ermee controleren of u de belangrijkste stappen al kent.

Sparen loont
Waarom is sparen belangrijk? Waarom zou ik geld opzij zetten in plaats van uitgeven? Geld moet toch rollen? Door inflatie wordt geld minder waard, dan kan ik het toch beter snel uitgeven?

Te makkelijk geld uitgeven zorgt vaak voor problemen. Zonder spaargeld kunt u onverwachte uitgaven niet bekostigen en geld lenen is duur. Rood staan en op afbetaling kopen is nog veel duurder en maakt schuldproblemen alleen maar groter! De eerste lening afsluiten is vaak zo gedaan en heeft u al leningen lopen, dan lijkt een nieuwe lening een makkelijke oplossing zodra een onverwachte uitgave zich aandient. Voor u er erg in heeft, heeft u schulden die weer extra kosten met zich mee brengen en u verder in de problemen helpen.

Maar waarom denkt u dat u aan alle kanten een lening of makkelijke betalingsregeling krijgt aangeboden? Waarom is er zoveel reclame over lenen? Is het omdat u zo aardig bent of omdat er goed aan u verdiend kan worden? De effectieve rente voor rood staan of kopen op afbetaling kan oplopen tot boven de 15% per jaar. Zo heeft u na jaren van afbetalen voor uw mooie flatscreen televisie al snel het dubbele betaald. Soms bent u nog steeds aan het afbetalen terwijl het apparaat alweer aan vervanging toe is of een nieuwe uitgave zich aandient.

Veel gedwongen verkopen van huizen ontstaan doordat stellen met een top-hypotheek door scheiding of arbeidsongeschiktheid de maandlasten niet meer kunnnen opbrengen. Houdt u bij (gedwongen) verkoop geld over of belandt u diep in de schulden? Met spaargeld zorgt u voor zekerheid in moeilijke omstandigheden. Zorg dus voor spaargeld en blijf actief sparen!

Sparen is een levensstijl
Let er op dat geld sparen geen eenmalige actie is, maar een doorlopende aangelegenheid! Denk niet dat u weer kunt gaan uitgeven zodra u uw schulden heeft afgelost, maar bedenk dat spaargeld u vrijheid brengt en zorgen vermindert. Zorg dat u voldoende geld spaart om gebruikelijke kosten mee te kunnen betalen en zorg voor zekerheden op langere termijn. Hoeveel maanden kunt u op dezelfde voet doorleven indien u werkeloos raakt, een kind krijgt of met pensioen gaat?

Zie ook:

  • Vraagbaak: Hoe kan ik geld besparen?
    De Spaarbaak Bespaartip Top-5 Met onderstaande tips kunt u al snel honderden euro's besparen op jaarbasis. Gebruik deze lijst als...
  • Iedereen kan sparen
    Sparen is nuttig en levert geld op. Maar wat moet u doen indien u onvoldoende geld hebt om te sparen? De tips in dit artikel helpen u verder op weg.
  • Columns
    In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: sparen of uitgeven, geld sparen of uitgeven, sparen loont niet, minder uitgeventips, spaargeld uitgeven.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 27-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: