Mm, 22-okt-2011

Spaarrente naar 3 procent

Voor het eerst sinds 2009 kunnen spaarders weer 3 procent rente krijgen op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

De Amsterdam Trade Bank gooide vrijdag 21 oktober een nieuwe knuppel in het hoenderhok door de rente op haar Internet Spaarrekening met maar liefst 0,75% te verhogen van 2,25% naar 3,0%. Na toprentes tot boven de 5 procent aan het eind van 2008 is de spaarrente snel gedaald. Eind 2009 was de rente op spaarrekeningen gedaald tot onder de 3 procent en in 2010 en 2011 was deze daar niet meer boven gekomen.

De Amsterdam Trade Bank (AT Bank) bevond zich vanaf de introductie van deze rekening medio 2007 tot 2009 in de topregionen van het Spaarbaak renteoverzicht. Vanaf half 2009 liet ze de rente echter flink zakken tot het dieptepunt van slechts 1,5% en pas sinds de verhoging naar 2,25% eind september wordt deze rekening weer enigszins interessant voor spaarders. Met de forse verhoging van 21 oktober doet de bank een opvallende stap vooruit.

Eerder gooide de AT Bank bij de introductie van de bank in 2005 al hoge ogen bij spaarders met haar gewone spaarrekening. Deze rekening was dusdanig populair dat de AT Bank enige tijd voor nieuwe rekeninghouders gesloten was.

Andere tijden
De situatie is nu helaas anders dan in 2009 omdat momenteel de inflatie relatief hoog is. Begin deze maand meldde het CBS dat in september de inflatie in Nederland gestegen is naar 3,0 procent (volgens de europese methode). Drie procent rente is dus nauwelijks genoeg om de hoge inflatie bij te benen. Na aftrek van de vermogensrendementsheffing zit de spaarder helemaal in de min en wordt het gespaarde vermogen per saldo steeds kleiner.

Verdere verhogingen
Begin september gaf Ohra cq. Delta Lloyd al het startsein voor nieuwe renteverhogingen. Dit signaal werd onder andere gevolgd door MoneYou, Aegon, Bank of Scotland, Westland Utrecht, NIBC, Centraal Beheer en SNS die ook de rente op hun spaarrekeningen zonder voorwaarden verhoogden.

De hoop en verwachting is dat ook nu andere banken zullen volgen. De Centraal Beheer RentePlus Spaarrekening voerde begin oktober een minieme verhoging van 0,05% door om daarmee bovenaan de ranglijsten te komen met een rente van 2,95%. De andere banken vonden het blijkbaar minder noodzakelijk om helemaal bovenaan te staan, maar onze ervaring is dat een positie in de top-vijf voor veel van deze banken belangrijk is om nieuwe rekeninghouders te trekken.

Zie ook:

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: at bank ervaringen, ervaringen atb bank, spaarrente boven de 5%, spaarrente per 22 dec. 2011, verhoging rente ATB bank.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: