Vraagbaak: Hoe lang duurt het voordat een hypotheek rond is?

Bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Het vinden van de gewenste woning kan misschien snel gaan, maar voordat u de woning ook daadwerkelijk bezit zijn er meerdere mijlpalen te passeren. Na de eerste bieding en de nodige onderhandelingen (al dan niet onder begeleiding van een aankoopmakelaar) komt de koper met de verkoper een koopprijs overeen. Meestal wordt deze mondelinge overeenkomst bekrachtigd in een voorlopige koopovereenkomst. Pas sinds deze een wettelijke bedenktijd* heeft van drie dagen kan deze echt "voorlopig" worden genoemd. Daarvoor kon men meestal alleen van de koop afzien onder de voorwaarden van een financiëringsbeding of na het betalen van een boete.

Na het verstrijken van de bedenktijd is de koop in feite al definitief, maar is het bezit nog niet overgedragen. Daarvoor moet u eerst de financiëring rond hebben, moet de notaris de overdracht faciliteren en moet de eigendomssituatie worden ingeschreven in het kadaster. De meeste kopers in Nederland zijn voor financiëring afhankelijk voor een hypotheek bij de bank. U doet er goed aan om voordat u op zoek gaat naar een woning, u al bij meerdere banken of tussenpersonen laat uitrekenen wat u kunt lenen. Onder druk van de kredietcrisis en regelgeving* van de overheid hebben banken de mogelijkheden aangescherpt en kun u niet zoveel meer lenen als voorheen. Soms zijn banken zelfs strenger dan de door NHG* opgestelde normen.

Direct na de koop van een woning kunt u bij banken of via tussenpersonen een hypotheekofferte aanvragen. In de offerte staan zaken als het te lenen bedrag, de hypotheekvorm, de looptijd, het te betalen rentepercentage, de rentevaste periode en de geldigheidsduur van de offerte. Deze kan vaak al vrij snel worden gegeven, maar de uiteindelijke financiëring is altijd in afwachting van de uiteindelijke goedkeuring. Voor deze goedkeuring wil de bank meestal een actuele taxatie van de woning en zal ze uw kredietwaardigheid nagaan. Op basis van het taxatierapport, uw inkomen of bijvoorbeeld een BKR-registratie kan de bank besluiten om ondanks de verstrekte offerte toch geen lening te verstrekken. Ook kan het voorkomen dat het onderzoek van de bank langer duurt dan gebruikelijk waardoor u in de situatie kunt komen dat u nog geen afwijzing heeft van de bank, maar het financiëringsbeding in uw koopakte dreigt te verlopen. In veel koopaktes is de overdracht ingeschat op twee maanden en de duur van het beding op slechts één maand. Dit kan al snel te kort zijn. Zorg dus voordat u een koopakte tekent dat u de gestelde termijnen voldoende ruim zijn om nare verrassingen in later stadium te voorkomen.

Meestal duurt het verkrijgen van een hypotheeklening een maand tot twee maanden. In gesprekken met makelaars hebben we vernomen dat de laatste jaren het aantal afwijzingen door een bank toeneemt en kopers de financiëring vaker niet rond krijgen. In sommige schrijnende gevallen bleek dit pas in het kantoor van de notaris. Een goed financiëringsbeding kan voorkomen dat u in dergelijke gevallen voor een boete komt te staan. Laat eventueel uw koopakte voordat u deze tekent hierop controleren door een hypotheekadviseur.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel procent mag je aftrekken van de belasting vanwege je hypotheek?
De hypotheekrenteaftrek in box 1 betreft de aftrek van de hypotheekrente in de box die gaat over inkomen en eigen...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe lang duurt het voordat een hypotheek rond is?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe lang duurt het voordat een hypotheek rond is?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoe lang duurt het voordat een hypotheek rond is, hoe lang duurt het voor een hypotheek rond is, hoe lang duurt het voordat hypotheek rond is, hoe lang duurt het voordat de hypotheek rond is, hoe lang duurt koopakte.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: