Vraagbaak: Hoeveel % belasting betalen bij niet opgeven spaargeld in het buitenland?

Als het spaargeld niet of onvolledig wordt opgegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte, klopt de aangifte niet. Is er ongewild iets niet aangegeven, dan kan men proberen de aangifte te corrigeren.

Belastingplichtigen die hun spaargeld en overige vermogen niet opgeven in hun aangifte, ontduiken belasting. In de volksmond heet dit "zwart sparen". Deze personen kunnen gebruik maken van de inkeerregeling. De inkeerregeling houdt in dat personen geen boete krijgen voor de belasting die zij hebben ontdoken mits zij de Belastingdienst alsnog de juiste gegevens verstrekken en alle belasting betalen.

Lees in het artikel "Zwart spaargeld? Geen boete maar inkeren!" wat de voorwaarden precies zijn en hoeveel belasting u moet betalen.

Om de belastingbetaler beter van dienst te kunnen zijn, heeft de Belastingdienst een apart telefoonnummer (076-5260128) en e-mailadres (inkeer@belastingdienst.nl) ingesteld. Speciaal voor de aangifte van eerder niet aangegeven vermogen is het formulier Verklaring Vrijwillige verbetering bedoeld. Neem waar nodig contact op met de Belastingdienst.

Let op: Vanaf 2 juli 2009 geldt een hogere boete dan voorheen. De boete voor mensen die inkomen in box 3 niet aangeven, gaat omhoog naar maximaal 300%. Per 1 januari 2010 is de inkeerregeling beperkt tot twee jaar na de aangifte. Inkeerders krijgen maximaal twee jaar de tijd om boetevrij hun zwart gespaarde vermogens uit zichzelf aan te geven. Inkeerders die buiten de termijn van twee jaar vallen krijgen een boete van 15%. Met ingang van 1 juli 2010 wordt deze boete verhoogd naar 30%. Zie dit bericht van het ministerie van Financiën en deze pagina van de Belastingdienst over de vrijwillige verbetering. Hou er rekening mee dat de fiscus navorderingsaanslagen tot twaalf jaar terug kan opleggen.

Update september 2013
De inkeerregeling is tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillenden worden echter strenger. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. In de aanloop naar dit nieuwe heffingsysteem krijgen zwartspaarders de kans om tijdelijk boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bedraagt dan 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete bedraagt dan 60% van de ontdoken belasting.

Lees deze pagina van de Belastingdienst voor meer informatie.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Zwart spaargeld? Geen boete maar inkeren!
Was het jaren geleden in zekere zin maatschappelijk geaccepteerd dat iemand zijn spaargeld op een geheime bankrekening in het buitenland stortte, nu worden er internationale informatie-uitwisselingsverdragen gesloten en wordt het bankgeheim in diverse voormalige belastingparadijzen opgeheven. Leuker kan de belastingdienst het niet maken, wel makkelijker...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel % belasting betalen bij niet opgeven spaargeld in het buitenland?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel % belasting betalen bij niet opgeven spaargeld in het buitenland?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: vermogen niet opgegeven, spaargeld opgeven belastingdienst, spaargeld opgeven belasting, spaargeld buitenland belasting, belasting niet opgeven.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: