Vraagbaak: Hoeveel belasting over erfenis uit buitenland?

Het geld dat u ontvangen hebt na een erfenis wordt tot uw vermogen gerekend. Het valt daarmee in box 3 van de inkomstenbelasting. Maar let op: over het geld dat u ontvangt moet mogelijk eerst erfbelasting (voorheen successierecht) worden betaald. In verschillende situaties hoeft geen erfbelasting betaald te worden. Of u erfbelasting moet betalen hangt af van de waarde van uw verkrijging uit de nalatenschap en van uw relatie tot de overledene (bijvoorbeeld of u wel of geen familie bent).

Erfbelasting
Nadat u bent nagegaan waarover u belasting moet betalen (de waarde van uw erfenis min de lasten en vrijstellingen), kunt u bepalen hoeveel erfbelasting u moet betalen. Met de Rekenhulp Erfbelasting kunt u uitrekenen hoeveel erfbelasting u moet betalen. Vul de waarde van de erfenis in en ook uw relatie met de overledene. U ziet dan hoeveel erfbelasting u moet betalen. In de rekenhulp vindt u ook welke tariefgroep op u van toepassing is en welke percentages over uw verkrijging worden geheven.

Wijzigingen in 2010
Let op: de tarieven voor 2010 zijn gewijzigd ten opzichte van 2009.
De vrijstelling van erfbelasting voor partners gaat omhoog naar 600.000. De vrijstelling van erfbelasting voor kinderen gaat omhoog naar 19.000 en naar 57.000 voor gehandicapte kinderen. Daarnaast wordt de vrijstelling voor het erven door ouders van kinderen verhoogd van 2.000 naar 45.000. Voor overige erfgenamen is de vrijstelling € 2.000.

De tarieven voor partners en kinderen gaan omlaag naar 10% over de eerste 118.000 euro en 20% procent over het restant. Voor kleinkinderen en verdere afstammelingen zijn de percentages respectievelijk 18% en 36%. Voor overige erfgenamen de percentages respectievelijk 30% en 40%.

Vrijstellingen 2011/2012
Voor 2011 en 2012 zijn bovengenoemde bedragen verhoogd. De volgende bedragen zijn van toepassing:

Partners 603.600
Kinderen en kleinkinderen 19.114
Overige erfgenamen 2.012
Ouders 45.270
Gehandicapte kinderen 57.342

Voor belastingjaar 2012 is de tariefgroepengrens tussen het lage en het hoge percentage van 118.000 euro verlaagd naar 115.708 euiro.

Lees voor verdere informatie de brochure Belasting en erven 2012 van de Belastingdienst. In de brochure leest u wat u bij leven kunt regelen om de erfbelasting te verminderen en vindt u ondermeer de wegwijzer tariefgroepen waarmee u stap voor stap kunt bepalen hoeveel erfbelasting betaald moet worden.

[bron: belastingdienst.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat valt onder spaargeld voor box 3?
Bij box 3 gaat het om bezittingen zoals beleggingen en spaartegoeden, maar ook om overige bezittingen als contant geld, een...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel belasting over erfenis uit buitenland?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel belasting over erfenis uit buitenland?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: erfenis uit buitenland, erfenis buitenland, erfenis uit het buitenland, erven uit het buitenland, belasting op erfenis uit buitenland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: