Vraagbaak: Hoeveel is een dukaat waard?

De gouden dukaat is net als het gouden tientje een Nederlandse beleggingsmunt gemaakt van goud.

Terwijl het tientje pas in de negentiende eeuw is ge´ntroduceerd, kent de dukaat een lange geschiedenis in ons muntstelsel. De van oorsprong Venetiaanse ducato is al vanaf 1586 in de Nederlanden geslagen en wordt tegenwoordig nog steeds door de Koninklijke Nederlandse Munt in vrijwel ongewijzigde vorm geproduceerd. Alhoewel de munt wel in de muntwet is opgenomen heeft is het geen wettig betaalmiddel.

De voorzijde van de gouden dukaat toont een staande ridder en het jaartal, de achterzijde een vierkant met daarin bij moderne dukaten de tekst "Mo. Aur. Reg. Belgii Ad Legem Imperii" (gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden volgens de wet van het Keizerrijk).

In vergelijking met het gouden tientje heeft de dukaat een zeer hoog goudgehalte (98,3%, 0.983). De enkele gouden dukaat weegt 3,494 gram en bevat dus 3,44 gram fijngoud. Naast de enkele gouden dukaat bestaat ook de dubbele gouden dukaat. Deze heeft een iets grotere diameter en heeft het dubbele gewicht (6,988 gram).

Afhankelijk van het jaartal kunnen gouden dukaten zeer zeldzaam en daarmee zeer waardevol zijn. Dukaten van na 1900 zijn over het algemeen niet schaars. Voor de waarde van moderne gouden dukaten is de goudprijs leidend.

TIP: Met deze goudprijs calculator kunt u snel de waarde berekenen van uw dukaten op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

Naast de gouden dukaten worden er ook zilveren dukaten geslagen. Deze zijn groter en zwaarder (28,25 gram) en gemaakt van zilver met een gehalte van 87,3% (24,66 gram fijnzilver).

[bronnen: GoudenTientje.info, Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is goud waard?
De goudprijs is de laatste jaren enorm gestegen. De huis-aan-huis-bladen staan vol met advertenties van juweliers en goudhandelaren die uw...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel is een dukaat waard?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel is een dukaat waard?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel is een dukaat waard, hoe veel is een dukaat, hoeveel was een dukaat waard, hoeveel zijn ducaten waard?, hoeveel is 1 dukaat.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: