Vraagbaak: Hoeveel is een zilveren bestek waard met het code 800?

Zilver is de laatste jaren enorm in prijs gestegen, maar vanaf 2012 ook weer flink gedaald. Op aandelenbeurzen kan in zilver worden gehandeld, maar u kunt ook fysiek zilver aanschaffen. Fysiek zilver is verkrijgbaar in de vorm van baartjes en munten. U kunt het kopen bij juweliers, bij handelaars in edelmetaal, op veilingen of van particuilieren.

Zilveren munten
Indien u in fysiek zilver wilt beleggen kunt u kiezen voor zilverbaartjes of voor zilveren beleggingsmunten. Deze beleggingsmunten zijn munten van puur zilver (99,9% of .999), met het gewicht van een troy ounce (31,1 gram) . Het gehalte en gewicht staat meestal op de munt vermeld. Ze worden veelal gemaakt door de officiële munthuizen van verschillende landen, als massa-uitgifte bedoeld voor beleggers, of als speciaal verpakt exemplaar bedoeld voor verzamelaars. De meest bekende zilveren beleggingsmunten zijn:

  • de Maple Leaf uit Canada
  • de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk
  • de American Eagle uit de Verenigde Staten
  • de Libertad uit Mexico
  • de zilveren Panda uit China
  • de Koala en Kookaburra munten uit Australi&eum;
Veel van deze zilveren beleggingsmunten worden ook als gouden beleggingsmunt uitgegeven.

U kunt deze munten kopen en verkopen via handelaars (bv. ZilverGoudWinkel.nl, Prakken Edelmetaal en Tov Hazel), veilingen (bv. MPO en Rietdijk) of particuliere verzamelaars. Ook kunt u soms terecht bij plaatselijke juweliers.

N.b. Bij munthandelaren is de aankoopprijs van fysiek zilver vaak een stuk lager dan de verkoopprijs. De verkoopprijs van 1-ounce munten kan gemakkelijk 30% hoger zijn dan de geldende spotprijs. In tegenstelling tot beleggingsgoud is de aan-/verkoop van zilver in Nederland belast met BTW.

TIP: Met deze zilverprijs calculator kunt u snel de waarde van uw zilver berekenen op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

Zilveren guldens
Een relatief voordelige manier om fysiek zilver in huis te halen is de aankoop van oude zilveren guldens. Over zilverbaren moet in Nederland bij aanschaf BTW worden betaald, maar over zilvergeld niet. Zilveren guldenmunten zijn in Nederland in grote getale gemaakt en goed verkrijgbaar. De aankoopprijs ligt meestal maar enkele procenten boven de marktprijs van zilver en de verkoopprijs ligt er iets onder. Lees verder »

Andere munten
Naast de beleggingsmunten en de zilveren guldens kunt u ook nog andere zilveren munten tegen komen, zoals de zilveren Dukaat, zilveren herdenkingsmunten van 5 euro of 10 euro en diverse zilveren penningen. Lees verder »

Marktprijs/spotprijs zilver
Zilverprijs 10 jaar [grafiek van www.kitco.com] De marktprijs (spotprijs) van zilver varieert al naar gelang de vraag en het aanbod.Sinds 2009 is zilver steeds populairder geworden. Door speculatie werd de prijs steeds verder opgedreven. Vanaf april 2010-2011 was de hype zo groot dat de marktprijs in n jaar tijd verdubbelde. Begin mei 2011 sloeg door aangescherpte marge-verplichtingen het klimaat om en maakte de zilverprijs een enorme koersval. Daarna vertoonde de koers snel weer een stijgende lijn. Echter, nog vr het hoogtepunt van mei was bereikt zorgde eind september 2011 een nieuwe verscherping van marge-verplichtingen voor de grootste koersval sinds de jaren 80. In twee dagen tijd kelderde de zilverprijs van ongeveer 30 euro per troy ounce naar 22 euro per ounce.

Na die val vertoont de koers weer de nodige pieken en dalen. De pieken zijn echter nog niet zo hoog en dalingen zijn frequent aanwezig (oktober 2012: +/- 27 euro/ozt, eind juni 2013: +/- 14 euro/ozt). Na enkele oplevingen in 2011 en 2012 geven trendlijnen getekend vanaf september 2012 een dalende trend aan. Eind juni 2013 was de prijs minder dan de helft van die op het hoogtepunt begin 2011 (+/- 33 euro/ozt). Voorzichtigheid is dus geboden!

De huidige spotprijs wordt in onderstaande grafiek weergegeven
(prijs in Euro per troy ounce, 31,1 gram):
zilverprijs van kitco.com]

TIP: Met deze zilverprijs calculator kunt u snel de waarde van uw zilver berekenen op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.


[bronnen: ZilverenGuldens.info, Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Welke waarde hebben zilveren guldens en rijksdaalders?
Oud muntgeld uit de tijd van de gulden kunt u helaas niet meer inwisselen, dat heeft alleen nog verzamelwaarde. Gewone...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel is een zilveren bestek waard met het code 800?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel is een zilveren bestek waard met het code 800?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: zilver 800 bestek, zilver bestek 800, verkoop bestek 800 zilver, verzilverd bestek 800, 800 in bestek.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: