Vraagbaak: Hoeveel procent krijg ik terug van een gift?

Geeft u wel eens geld of goederen aan een goed doel of een instelling? Dan doet u een gift. Als u een gift doet, mag u die misschien aftrekken. U kunt giften alleen aftrekken indien de ontvanger geen tegenprestatie heeft geleverd voor de giften. Er zijn 2 soorten giften: gewone giften en periodieke giften. Voor het aftrekken van gewone en periodieke giften gelden verschillende voorwaarden.

Een belangrijke voorwaarde voor het aftrekken van een gewone gift is dat u deze gift moet doen aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die als zodanig door de Belastingdienst is aangewezen.

Voor gewone giften geldt een drempelbedrag en een maximum*. Het drempelbedrag is 1% van uw drempelinkomen, met een minimum van 60. Wat u meer hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag u aftrekken. Maar u mag niet meer aftrekken dan het maximum: 10% van uw drempelinkomen. Het drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. Uw giften zijn alleen aftrekbaar indien u met schriftelijke stukken kunt aantonen dat u de giften hebt gedaan, bijvoorbeeld met bankafschriften of kwitanties.

Voor periodieke giften geldt geen drempelinkomen of maximaal aftrekbaar bedrag. Uw gift is een periodieke gift, als: u de gift hebt laten vastleggen bij een notaris, u regelmatig (minstens 1 keer per jaar) bedragen overmaakt naar een instelling of een vereniging, deze bedragen steeds (ongeveer) even hoog zijn, u deze bedragen minimaal 5 jaar achter elkaar overmaakt (het mag ook langer dan 5 jaar, maar de gift moet uiterlijk bij uw overlijden stoppen).

[bron: belastingdienst.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?
Schenken bij leven kan verstandig zijn om een hoge aanslag na overlijden te vermijden. In het geval van een schenking...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel procent krijg ik terug van een gift?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel procent krijg ik terug van een gift?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel procent krijg je terug van giften, hoeveel krijg je terug van giften, hoeveel krijg je ongeveer terug van een gift, hoeveel krijg ik terug van een gift, hoeveel procent belasting terug van giften?.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: