Vraagbaak: Hoeveel rente betaal je over je spaargeld aan de belastingdienst?

De Belastingdienst kent 2 soorten rente: de heffingsrente en de invorderingsrente. Vanaf belastingjaar 2012 is de heffingsrente vervangen door de belastingrente (zie onder) Daarnaast is er nog de wettelijke rente.

Heffingsrente
Hebt u aan de belastingdienst een bedrag betaald op aangifte, maar blijkt bij berekening achteraf dat het bedrag te laag is geweest? Dan moet u heffingsrente* betalen. Hebt u aan de belastingdienst een bedrag betaald op aangifte, maar blijkt bij berekening achteraf dat het bedrag te hoog geweest? Dan betaalt de belastingdienst de heffingsrente aan u.

Belastingrente
Update: Vanaf 1 januari 2013 geldt de zogenoemde belastingrenteregeling. Deze regeling vervangt de heffingsrente. De periode waarover de Belastingdienst rente berekent is veranderd. Belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli. Dat was 1 januari. Voor het belastingjaar 2012 dus vanaf 1 juli 2013. Dit geldt ook als de Belastingdienst rente vergoedt. Door de verandering van de renteperiode betaalt u minder rente en krijgt u meestal geen rente meer vergoed. Het rentepercentage van belastingrente is gelijk aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties (zie onder).

Invorderingsrente
Invorderingsrente* is de rente die u moet betalen als u een belastingaanslag te laat betaalt. Soms incasseert de belastingdienst bedragen voor andere instanties, zoals huursubsidie of uitkeringen van het UWV. Over deze bedragen wordt wettelijke rente berekend.

Rentepercentages
De hoogte van de verschillende soorten rente wordt per kwartaal vastgesteld. Op peildatum 1-april-2012 was de heffings- en invorderingsrente 2,3% en was de wettelijke rente 4% In deze pdf wordt een overzicht gegeven van deze rentepercentages.

[bron: belastingdienst.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Spaargeld en belasting
Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel rente betaal je over je spaargeld aan de belastingdienst?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel rente betaal je over je spaargeld aan de belastingdienst?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel rente betaal ik over mijn spaargeld, hoeveel rente betaal je over je spaargeld, hoeveel rente betaal ik over spaargeld 2012, hoeveel betaal ik over spaarrente rekenvoorbeeld, hoeveel wettelijk spaargeld.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-dec-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: