Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag men hebben,voordat de fiscus wat terug wilt hebben?

Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken. Voor wat betreft de inkomstenbelasting geldt een vrijgesteld bedrag in de box voor sparen en beleggen (box 3), waarover geen belasting hoeft worden betaald. Daarboven wordt 30% belasting geheven over een fictief rendement van 4%. Per saldo is dat een heffing van 1,2%. Deze heffing wordt de vermogensrendementsheffing genoemd.

Update: rond Prinsjesdag 2015 is bekend gemaakt dat de huidige heffing in box 3 wordt aangepast.

Het maakt niet uit waar u uw geld heeft gestald. Ook spaartegoeden in het buitenland tellen mee, alhoewel daar ook middels de zogenaamde bronheffing belasting kan worden ingehouden.

Bij uw aangifte moet u uw totale vermogen aan spaargeld opgeven. In het betreffende hulpscherm van het aangifte-programma kunt u de individuele saldi invullen en dan zullen deze automatisch worden opgeteld. Indien u meer spaarrekeningen heeft dan u kunt invullen, dan kunt u de bedragen van enkele rekeningen zelf optellen.

De exacte hoogte van het vrijgestelde bedrag hangt af van de omstandigheden. Dit zogenaamde heffingvrije vermogen is voor 2015 € 21.330* (voor 2012-2014: € 21.139, 2011:  20.785, 2009/2010: € 20.661). Er is een toeslag op het heffingvrij vermogen voor ouderen en (t/m 2011) indien er kinderen zijn. Indien u een fiscale partner heeft, kan het heffingvrije vermogen van de ene partner worden overdragen naar de ander om zo gunstiger uit te komen.

Lees voor meer informatie deze pagina van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Spaargeld en belasting
Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel spaargeld mag men hebben,voordat de fiscus wat terug wilt hebben?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel spaargeld mag men hebben,voordat de fiscus wat terug wilt hebben?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: fiscus spaargeld, spaargeld fiscus, hoeveel spaargeld mag ik hebben, spaargeld en de fiscus, Spaargeld en fiscus.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: