Vraagbaak: Waarom was de inflatie in 2009 laag?

De inflatie was in de jaren 2009-2010 vooral laag doordat door de crisis minder vraag was naar producten. Mensen en bedrijven letten meer op hun bestedingen en geven minder uit. Door bedrijven is minder geïnvesteerd omdat ze minder verkochten en omdat het lastiger was een lening te krijgen. Consumenten besteedden minder omdat ze bijvoorbeeld door werkloosheid minder geld hebben, of doordat ze door slechte economische berichten hun bestedingen uitstelden.

Op wereldschaal bleef de groei in landen als China achter, waardoor de vraag naar bepaalde producten op de wereldmarkt minder was en bijvoorbeeld de olieprijs relatief laag bleef. Hierdoor was de brandstof aan de pomp ook goedkoper en kwam de inflatie voor consumenten ook weer lager uit.

Door het aantrekken van de economie werd de olie (en dus de bezine) vanaf medio 2009 weer duurder waardoor vanaf augustus 2009 de inflatie in Nederland langzaam weer steeg. Begin 2011 kwam de Europese inflatie begin 2011 boven de door de ECB gehanteerde richtlijn van 2% uit en gaf ECB directeur Trichet aan dat deze inflatie in geheel 2011 boven deze richtlijn zou kunnen blijven.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Inflatie stijgt verder in december 2009
De inflatie is in december 2009 uitgekomen op 1,1 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in november. December is de vijfde opeenvolgende maand waarin de inflatie is gestegen. Over geheel 2009 kwam de inflatie uit op 1,2 procent.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom was de inflatie in 2009 laag?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom was de inflatie in 2009 laag?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 28-feb-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: