Vraagbaak: Wanneer welk salaris belastingtarief?

Het geld dat u verdient of bijverdient is belast in box 1 van het boxenstelsel. Box 1 betreft het belastbaar inkomen uit werk en woning en de premie volksverzekeringen. Ook het vakantiegeld valt hieronder. De heffing voor de inkomstenbelasting in box 1 is afhankelijk van het inkomen in het specifieke belastingjaar.

Nb. In tegenstelling tot spaargeld en ander vermogen, valt de (over-)waarde van de eigen woning of die van een hypotheekgerelateerde spaar- of beleggingsfaciliteit niet in box 3, maar in box 1. De hypotheekrente is aftrekbaar en via het eigenwoningforfait* wordt een bijtelling op het inkomen toegepast.

Schijven
Sinds 2001 is box 1 verdeeld in vier schijven. Dat wil zeggen dat voor elk deel van het inkomen binnen een bepaalde schijf een ander tarief geldt. De heffing is progressief opgebouwd: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het heffingspercentage.

De grenzen van iedere schijf worden elk jaar aangepast. De tarieven van de eerste schijf en tweede schijf varieerden tot 2013 rond de 33% en 42%. De percentages voor de derde en vierde schijf zijn steeds 42% en 52% gebleven. Is men ouder dan de AOW-leeftijd, dan geldt voor de eerste twee schijven een lager tarief. Door gebruik te maken van de middelingsregeling kunt u de belasting over jaren met sterk wisselende inkomens mogelijk verlagen.

Belastingjaar 2015
Voor belastingjaar 2015 gelden voor personen tot de AOW-leeftijd de volgende tarieven:

 1. t/m 19.822 36,5%
 2.  19.823 t/m 33.589 42%
 3.  33.590 t/m 57.585 42%
 4.  57.586 en hoger 52%

Men hoeft niet over het gehele inkomen belasting af te dragen. Door toepassing van heffingskortingen* en de arbeidskorting* - is het feitelijke percentage met name bij lage inkomens iets lager. Kijk op deze pagina van de Belastingdienst voor de heffingskortingen in 2015, 2014 en 2013.

Vanaf 2009 is het tarief voor schijf 2 en 3 (vrijwel) gelijk, waardoor voor personen tot de AOW-leeftijd momenteel in feite sprake van slechts drie schijven. De grens voor het toptarief (52%) is in 2010 en 2013 niet - zoals in andere jaren - omhoog bijgesteld, maar juist verlaagd. Hierdoor vallen meer personen in het toptarief dan anders het geval zou zijn.

Nieuwe belastingjaar
Bij publicatie van het nieuwe belastingplan worden de nieuwe belastingtarieven bekend gemaakt. Meestal is de publicatie hiervan op of na Prinsjesdag.

Eerdere jaren
De tarieven van de jaren 2004 t/m 2015 zijn te vinden in deze tabel op de website van de Belastingdienst.

[bron: belastingdienst.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat valt onder spaargeld voor box 3?
Bij box 3 gaat het om bezittingen zoals beleggingen en spaartegoeden, maar ook om overige bezittingen als contant geld, een...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wanneer welk salaris belastingtarief?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wanneer welk salaris belastingtarief?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: belastingtarief salaris, belastingtarieven salaris, Welk belastingtarief, salaris belastingtarief, welk belastingtarief salaris.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: