Vraagbaak: Wat is de spaargarantie in Europa?

In oktober 2008 hebben de Europese ministers van financiën gezamelijk besloten het minimum gegarandeerde bedrag te verhogen van € 20.000 (richtlijn 94/19/EG) naar € 50.000. Landen mogen individueel besluiten een hoger nationaal garantiebedrag te hanteren, maar dus niet lager dan € 50.000.

In Nederland en veel andere landen is de garantie verhoogd naar € 100.000. Het voorstel van de Europese Commissie is om binnen een jaar in geheel Europa het minimale garantiebedrag naar € 100.000 te brengen. In Nederland heeft minister Bos in maart 2009 daar definitief voor gekozen.

In maart 2009 heeft na de Raad van Europa het Europese Parlement middels richtlijn 2009/14/EG besloten richtlijn 94/19/EG aan te passen zodat nu lidstaten verplicht zijn om het nieuwe garantiebedrag te hanteren. Bovendien is besloten om de uitbetalingstermijn (van voorheen 3 tot 9 maanden) te verkorten naar 20 dagen. Dit betekent dat in toekomstige gevallen spaarders na uiterlijk 20 dagen het gegarandeerde deel van hun spaargeld terug moeten krijgen. In Nederland is deze kortere termijn nog niet ingevoerd.

Op deze pagina van de Europa website zijn de verschillende nationale maatregelen verzameld weergegeven. Klik hier voor achtergrondinformatie (engelstalig).

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Veilig sparen met garantie
De meeste spaarders hechten veel aan zekerheid. Om de spaarders in deze wens te ondersteunen is door de Nederlandse banken gezamelijk een garantieregeling in het leven geroepen.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is de spaargarantie in europa?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is de spaargarantie in europa?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: spaargarantie, spaargarantie 2013, spaargarantie 2011, spaargarantie 2010, spaargarantie 2012.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: