Vraagbaak: Wat is een gouden gulden uit 1999 waard?

Gouden gulden 2001
Van het muntstuk van 1 gulden dat normaliter van nikkel werd gemaakt, is in 2001 een speciale versie van goud en van zilver geslagen. Deze munt heeft hetzelfde formaat uit als de gewone nikkelen gulden (diameter 25mm), maar is zwaarder. De gewone nikkelen gulden uit dat jaar weegt 6 gram. De zilveren versie is geslagen uit sterling zilver (gehalte 92,5%) en weegt 7,1 gram. Van de zilveren versie zijn 200.000 exemplaren geslagen in kwaliteit "prooflike". De gouden versie is uiteraard goudkleurig en nog veel zwaarder. Deze is namelijk geslagen uit puur goud (99,9%) en weegt daardoor 13,2 gram.

Waarde
Bij een goudprijs van 40,- euro per gram is de waarde van het goud alleen al 528,- euro. Van deze gouden gulden zijn er circa 25.000 stuks geslagen in kwaliteit "prooflike". Deze zijn dus niet heel zeldzaam. Op de MPO veiling in mei 2011 werden zes exemplaren aangeboden zowel met als zonder de originele cassette. Deze werden allen verkocht tegen een biedprijs van +/- 360,- euro. Inclusief de veilingkosten betaalt de koper dan ongeveer € 445,-, terwijl de verkoper na aftrek van kosten ongeveer € 290,- overhoudt. De goudprijs was in die periode ongeveer € 33,60, dus de koper betaalde inclusief alle kosten niet veel meer dan de goudwaarde.

Naast deze versie zijn er nog zo'n 500 zeldzame exemplaren waarbij de randtekst "God zij met ons" ontbreekt. Extreem zeldzaam is de gouden afslag van de afscheidsgulden uit 2001 met de door Tim van Melis getekende leeuw. Van deze zijn er honderd geslagen, maar 98 zijn er vernietigd waardoor er slechts twee zijn overgebleven. Deze beide soorten zult u niet snel tegenkomen en de verzamelwaarde zal een stuk hoger zijn dan de goudwaarde.

Gouden gulden 1999
Op soortgelijke wijze is eerder in 1999 een gouden gulden geslagen. Deze versie is veel zeldzamer dan die uit 2001. De munt is destijds geslagen ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de ERU-kaasfabrieken en werd geleverd in een speciaal goudkleurig doosje. Van deze munt zijn 1000 exemplaren met kwaliteit "proof" geslagen. Van deze 1000 exemplaren zijn er circa 480 omgesmolten waardoor er nog ongeveer 520 stuks over zijn. Doordat ook deze munt relatief schaars is, is de verzamelwaarde hoger dan de goudwaarde. Men kan ze tegenkomen op websites met vraagprijzen rond de 1000,- euro (peildatum 2011).

In tegenstelling tot de gouden gulden uit 2001 is het goudgehalte bij deze iets lager, namelijk 75% (18 karaat). Ook deze gouden gulden is een stuk zwaarder dan de nikkelen gulden, namelijk 11 gram. Op de muntzijde staat het jaartal 1999 en de waarde-aanduiding 1G. Daarbij is het getal 750 toegevoegd. De keerzijde is hetzelfde als de gewone gulden en toont het profiel van koningin Beatrix met de tekst "Beatrix koningin der Nederlanden". De randtekst is ook hier "God zij met ons".

Het goud dat gebruikt is heeft een goudgehalte van 75%, dus de munt bevat 8,25 gram fijngoud. Bij een goudprijs van 40,- euro per gram is de waarde van het goud 330,- euro.

Gouden gulden 1980
Van de dubbelkop-gulden uit 1980 met de afbeeldingen van zowel koningin Beatrix als koningin Juliana zijn eveneens enkele gouden exemplaren geslagen met als toevoeging de letter G. Deze zijn echter zeer schaars aangezien er slechts 7 stuks zijn gemaakt. Hierdoor zult u deze versie niet vaak tegenkomen. Van dezelfde gulden zijn ook 157 zilveren exemplaren geslagen met als toevoeging de letter Z. Iets meer exemplaren dus, maar nog steeds vrij schaars. In dezelfde uitgifte zijn ook gelijke aantallen dubbelkop-rijksdaalders in goud en in zilver geslagen.

[bronnen: Krause: Standard Catalog of World Coins, MPO: veilingcatalogus]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een gouden tientje waard?
Met "gouden tientje" wordt traditioneel het gouden muntstuk van 10 gulden bedoeld. Er zijn ook gouden munten van 10 euro...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is een gouden gulden uit 1999 waard?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is een gouden gulden uit 1999 waard?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: gouden gulden 1999, gouden euro gulden 1999, eru gouden gulden 1999, eru gouden gulden, eru gulden 1999.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 29-feb-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: