Vraagbaak: Wat is een overlay betaaldienst?

Zogenoemde 'overlay betaaldiensten' zijn betaaldiensten waarbij waarbij een bankcliënt niet rechtstreeks toegang krijgt tot zijn bank, maar een andere partij dan alleen de bankcliënt de beschikking krijgt over geheime gegevens. Deze gegevens, die gebruikt moeten worden voor internetbankieren, zijn uitsluitend in het bezit van de bankcliënt en het is van groot belang dat de cliënt deze gegevens geheim houdt en niet aan derden verstrekt.

Een overlay betaaldienst simuleert de toegang tot de bank en de handelingen van de klant. De bankklant geeft zijn persoonlijke gegevens aan de overlay betaaldienst die deze gegevens weer invult op de website van de bank. De aanbieder van de overlay betaaldienst beschikt hierdoor over deze geheime gegevens. Afhankelijk van de toepassing kan de aanbieder deze gegevens gebruiken om -op een ander moment- toegang te verkrijgen tot de internetbankrekening van de klant zonder zijn medeweten. Of daarbij ook transacties kunnen worden verricht, hangt af van de opzet van de toepassing bij de bank. Wanneer daartoe éénmalige transactiecodes zijn vereist, is veelal medewerking van de klant nodig omdat daarbij de bankpas, PIN-code en calculator of TAN-code of -lijst nodig zijn.

Het is voor de consument niet altijd duidelijk dat hij kiest voor een overlay betaaldienst. Daarnaast kunnen fraudeurs ook gebruik maken van dezelfde methodiek. DNB heeft daarom ernstige bezwaren ten aanzien van 'overlay betaaldiensten'.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Nieuwe betaaldiensten bedreigen beveiliging internetbankieren
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld dat nieuwe internetbetaaldiensten de beveiliging van bestaande toepassingen voor internetbankieren doorbreken.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is een overlay betaaldienst?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is een overlay betaaldienst?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: overlay betaaldiensten, betaaldiensten, overlay services bankieren, wat is een overlay, een overlay.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: