Vraagbaak: Wat is sterling zilver?

Zilver gemaakt voor dagelijks gebruik zoals in sieraden of in bestek is meestal geen puur zilver, maar gemengd met een ander metaal zoals koper. Het zilver wordt gemengd om eigenschappen zoals buigzaamheid of hardheid te verbeteren. Zou het niet gemengd worden, dan kan bijvoorbeeld een zilveren ringetje te slap zijn en te snel beschadigen. De meeste sieraden worden daarom gemaakt van zogenaamd sterling zilver.

Zilver kan verkleuren of zwart worden. Indien gewenst kan het met zilverpoets worden schoongemaakt. Maar let op: antiek zilver en zilveren munten zijn schoongemaakt vaak minder waard dan ongepoetst!

Gehalte
Sterling zilver heeft een zilvergehalte van 92,5% (925/1000-ste deel, 0,925). Dit wordt ook wel eerste gehalte zilver genoemd. De term sterling wordt vooral gebruikt bij zilveren sieraden en andere zilveren voorwerpen zoals bestek. Met een goed vergrootglas is vaak in het zilvermerkje het getal 925 te lezen, waaraan men kan zien dat het sterling zilver betreft.

TIP: Met deze zilverprijs calculator kunt u snel de waarde berekenen op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

Zilver van het tweede gehalte heeft een zuiverheid van 83,5% (835/1000, 0,835). Iets minder gebruikelijk bij sieraden is zilver van het derde gehalte. Daarbij is de zuiverheid 80% (800/1000, 0,800).

Baartjes zilver (plaatjes, staafjes) worden meestal gemaakt van puur zilver met een gehalte van minimaal 99,9%. De zilveren Canadese Maple munt staat bekend om de extra hoge zuiverheid van 99,99%. Puur zilver wordt ook wel fijnzilver genoemd.

Guldens
Bij het Nederlandse muntgeld hadden zilveren guldens en rijksdaalders tot 1967 een zuiverheid van 72%, net als de zilveren Juliana tientjes uit 1970 en 1973. De tientjes van Beatrix vanaf 1995 bevatten iets meer zilver, nl. 80%. De vijftig guldenstukken geslagen tussen 1982 en 1998 zijn allen van het eerste gehalte: 92,5%, dus sterling zilver. Lees verder »

Heeft u zilveren guldens, dan kunt u op deze website opzoeken wat de waarde ervan is, of bereken de zilverwaarde op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

[bronnen: Wikipedia, Krause: Standard Catalog of World Coins]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Welke waarde hebben zilveren guldens en rijksdaalders?
Oud muntgeld uit de tijd van de gulden kunt u helaas niet meer inwisselen, dat heeft alleen nog verzamelwaarde. Gewone...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is sterling zilver?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is sterling zilver?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: sterling zilver, wat is sterling zilver, wat is sterling silver, sterling zilver waarde, sterlingzilver.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: